Οι παράγοντες GLP-1 μπορεί να οφελήσουν την καρδιά μετά από έμφραγμα του μυοκαρδ…

Οι παράγοντες GLP-1 μπορεί να οφελήσουν την καρδιά μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου

Η μεταβολική ορμόνη glucagonlike peptide 1 (GLP-1) μπορεί να βοηθήσει την καρδιά να αναρρώσει μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται πρόσφατα.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης βελτιώνονται έπειτα από βαριατρικό χειρουργείο

Τα επίπεδα τεστοστερόνης βελτιώνονται έπειτα από βαριατρικό χειρουργείο

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η διεξαγωγή ενός βαριατρικού χειρουργείου, της γαστρεκτομής τύπου sleeve (γαστρικό μανίκι), μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στους παχύσαρκους άνδρες τό...

Aναβολικά και τα Συμπληρώματα διατροφής: Τί πρέπει να ξέρουμε

Aναβολικά και τα Συμπληρώματα διατροφής: Τί πρέπει να ξέρουμε

Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή ή αναβολικά στεροειδή είναι φυσικές ή τεχνητές ουσίες που δρούν με τρόπο παρόμοιο με την ορμόνη τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη προκαλεί την ανάπτυξη ...

Σε ποιες παθήσεις μειώνει τον κίνδυνο ο Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Περιέχει επίσης πολλές φυτικές ίνες, διαλυτές και αδιάλυτες, καθώς και αντιοξειδωτικά, όπως οι λιγνάνες.

 

  • Αποτελεί εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ειδικά α-λινολενικού οξέως (ALA|). Συγκεκριμένα, το έλαιο του λιναρόσπορου αποτελείται από περίπου 50% λινολενικό οξύ, δηλαδή πέντε φορές περισσότερο από το λάδι καρυδιών ή το έλαιο canola, που είναι οι επόμενες πιο πλούσιες πηγές σε ALA.
  • Ο λιναρόσπορος μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου επιπλοκών στους πάσχοντες από διαβήτη, όπως οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό, καθιστώντας το πολύτιμη τροφή για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1 και 2.
  • Βελτιώνει επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ο λιναρόσπορος διατηρεί σταθερή τη γλυκόζη του αίματος, προστατεύοντας τους διαβητικούς από τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα. Αυτό οφείλεται στις αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχει, οι οποίες επιβραδύνουν την απελευθέρωση της ζάχαρης των τροφίμων στο αίμα και μειώνουν το σάκχαρο του αίματος.

Σχετικές μελέτες έδειξαν ότι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 που πρόσθεσαν 10-20 γραμμάρια λιναρόσπορου σε σκόνη στην καθημερινή διατροφή τους, μείωσαν έως και κατά 20% τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Άνθρωποι που κατανάλωναν 50 γραμμάρια λιναρόσπορου καθημερινά με τα γεύματά τους επί τέσσερις εβδομάδες, μείωσαν τις μεταγευματικές τιμές σακχάρου κατά 27%.

Ο λιναρόσπορος βοηθά επίσης στην πρόληψη επιπλοκών του διαβήτη όπως η καρδιακή νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο, λόγω των υψηλών επιπέδων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα καλά λιπαρά οξέα βοηθούν επίσης στη διαχείριση άλλων παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το Αλτσχάιμερ και η κατάθλιψη, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού που προκαλείται από αυξημένα οιστρογόνα.

Η συμβολή του λιναρόσπορου στην πρόληψη του καρκίνου αποδίδεται στα αντιοξειδωτικά λιγνάνες. Ένα άλλο όφελος του λιναρόσπορου είναι ότι μειώνει τη φλεγμονή στο στομάχι, προστατεύοντας τους πάσχοντες από νόσο του Crohn και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει τέλος, ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου μπορεί να μειώσει την LDL ή κακή χοληστερόλη. Το σώμα μπορεί να χωνέψει ευκολότερα τον αλεσμένο λιναρόσπορο από ότι τους ολόκληρους σπόρους.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ