Επανειλημμένη χρήση αντιβίωσης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Επανειλημμένη χρήση αντιβίωσης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Η επανειλημμένη χρήση ορισμένων αντιβιοτικών μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2, αναφέρει νέα έρευνα.

Φάρμακο για τον διαβήτη στη μάχη κατά της ενδοκρανιακής υπέρτασης

Φάρμακο για τον διαβήτη στη μάχη κατά της ενδοκρανιακής υπέρτασης

Ερευνητές δήλωσαν ότι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για ανθρώπους με παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως νέος τρόπος για τη μείωση της ενδοκρανιακής υπέρ...

Τα παχάκια γύρω από τη μέση αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος στις γυναίκες

Τα παχάκια γύρω από τη μέση αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος στις γυναίκες

Οι γυναίκες με σώμα σχήματος μήλου, λόγω μεγάλης περιφέρειας μέσης και μεγάλης αναλογίας μέσης-γοφών, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος και από όσ...

Η διατροφική αξία του Ρυζιού

Το ρύζι αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Με προέλευση που χρονολογείται πριν από χιλιάδες χρόνια στη Νότια Ασία ή την Αφρική, το ρύζι καλλιεργείται τώρα σε περισσότερες από 100 χώρες. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι το ρύζι αντιπροσωπεύει το 19% όλων των θερμίδων που υπάρχουν στον κόσμο! Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διατροφικές διαφορές μεταξύ λευκού και καστανού ρυζιού. Επίσης δείτε ποιο είναι καλύτερο σε ορισμένες καταστάσεις, καθώς και πιθανούς κινδύνους.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Γεωργίας των ΗΠΑ, 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο, εμπλουτισμένο, μακρύκοκκο λευκό ρύζι παρέχει:

  • 205 θερμίδες (kcal)
  • 4.25 γραμμάρια (g) πρωτεΐνης
  • 0,44 g λίπους
  • 44,51 g υδατανθράκων
  • 0,6 g ινών

Από την άλλη, 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο, μακρύκοκκο καστανό ρύζι παρέχει:

  • 248 kcal
  • 5,53 g πρωτεΐνης
  • 1,96 g λίπους
  • 51,67 g υδατανθράκων
  • 3,2 g ινών

Το λευκό ρύζι είναι καστανό που έχει αποφλοιωθεί το πίτουρο και το φύτρο. Ως αποτέλεσμα, το λευκό στερείται ορισμένων αντιοξειδωτικών, βιταμινών Β, μετάλλων, λιπαρών, φυτικών ινών και μιας μικρής ποσότητας πρωτεϊνών. Πολλές ποικιλίες λευκού ρυζιού εμπλουτίζονται για να αντικαταστήσουν τα θρεπτικά συστατικά που χάνονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Στις ΗΠΑ, οι παραγωγοί προσθέτουν στο λευκό ρύζι βιταμίνες Β, όπως η θειαμίνη, η νιασίνη και το φολικό οξύ, καθώς και σίδηρο.

Το καστανό ρύζι περιέχει υψηλότερες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων από το λευκό, εκτός από τον σίδηρο, το φυλλικό οξύ και ίσης ποσότητας σεληνίου. Γενικά το ρύζι είναι εύπεπτο. Τόσο το λευκό, όσο και το καστανό δεν περιέχουν γλουτένη.

Η ψύξη του ρυζιού μετά τη μαγειρική του αυξάνει την συγκέντρωση μιας ίνας που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο. Αυτό ισχύει ακόμη και αν το μαγειρεμένο, παγωμένο ρύζι αργότερα αναθερμανθεί. Αυτή η μορφή ινών μπορεί να βοηθήσει στην προαγωγή της υγείας του εντέρου. Το λευκό και το καστανό ρύζι αναπτύσσουν περισσότερο ανθεκτικό άμυλο όταν ψύχονται μετά το μαγείρεμα, αλλά το καστανό περιέχει περισσότερες ίνες συνολικά.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ