Τα περιττά κιλά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρικών παθήσεων

Τα περιττά κιλά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρικών παθήσεων

Η πρόσληψη βάρους μπορεί να σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο προσβολής από χρόνια πάθηση των νεφρών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.  

Γυναίκες: Η πολλή τεστοστερόνη «σκοτώνει» το σεξ

Γυναίκες: Η πολλή τεστοστερόνη «σκοτώνει» το σεξ

Σύμφωνα με τον ενδοκρινολόγο οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους, έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική  επιθυμία. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη τα υψηλά επίπεδα τεστσ...

Τα παχάκια γύρω από τη μέση αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος στις γυναίκες

Τα παχάκια γύρω από τη μέση αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος στις γυναίκες

Οι γυναίκες με σώμα σχήματος μήλου, λόγω μεγάλης περιφέρειας μέσης και μεγάλης αναλογίας μέσης-γοφών, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος και από όσ...

Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο φλεγμονώδους αρθρίτιδας στους άνδρες

Η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού σύμφωνα με μελέτες, έχει προληπτική δράση σε ασθενείς που υποφέρουν από ποδάγρα ή φλεγμονώδη (ουρική) αρθρίτιδα.

Η ποδάγρα δημιουργείται από το υπερβολικό ουρικό οξύ καθώς δημιουργούνται κρύσταλλα που εναποτίθενται στις μικρές αρθρώσεις. Πολύ συχνά προσβάλλεται το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού ενώ, μπορούν επίσης να επηρεαστούν και άλλες αρθρώσεις όπως αυτές του αστραγάλου, του ποδιού, του καρπού και του χεριού. Συνήθως προσβάλλονται από την ποδάγρα οι άνδρες άνω των 40 ετών αλλά μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες.     

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες  από τα πανεπιστήμια της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά και του Χάρβαρντ στις  ΗΠΑ  μελέτησαν κατά πόσο η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέως στους άνδρες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο κάθε 4 χρόνια και οι ειδικοί αξιολογούσαν τα ευρήματα τα οποία έδειξαν ότι η κατανάλωση 4 ή περισσοτέρων φλιτζανιών καφέ καθημερινά μείωνε δραστικά την προσβολή των ανδρών από ποδάγρα. Η δε αύξηση της κατανάλωσης καφέ σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου προσβολής, από ποδάγρα ενώ, ο κίνδυνος προσβολής από την πάθηση ήταν 40% χαμηλότερος σε άνδρες, που έπιναν 4 με 5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως. Επιπλέον, αυτό το ποσοστό παρατηρήθηκε ότι έφτανε στο 59% στους άνδρες που κατανάλωναν πάνω από 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Οι επιστήμονες ανέφεραν επίσης, ότι η κατανάλωση τσαγιού και η συνολική πρόσληψη καφεΐνης, δεν βρέθηκαν να έχουν σχέση με τον κίνδυνο προσβολής από ποδάγρα των ανδρών. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι ευεργετικές επιδράσεις του καφέ που σχετίζονται με την πρόληψη της ποδάγρας δεν οφείλονται στην καφεΐνη, αλλά στο χλωρογενικό οξύ. Πρόκειται για ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που εντάσσεται στην οικογένεια των φαινολών.

Τα ευρήματα της μελέτης αυτή θεωρούνται σημαντικά από τους επιστήμονες γιατί βοηθούν στην αποκρυπτογράφηση της κατανάλωσης  καφεΐνης και στην αντιμετώπιση της ποδάγρας στους άνδρες. Ωστόσο, παραδέχθηκαν ότι είναι απαραίτητες περαιτέρω μελέτες τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μία παράλληλη έρευνα, η οποία διεξήχθη από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά έδειξε και αυτή, ότι η αύξηση κατανάλωσης καφέ μειώνει στο αίμα τα επίπεδα του ουρικού οξέως. Το ίδιο δεν βρέθηκε να ισχύει για την κατανάλωση τσαγιού. Και στη μελέτη αυτή, φάνηκε ότι δεν είναι η καφεΐνη που ευθύνεται για τη μείωση του ουρικού οξέος, αλλά όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, οι ωφέλιμες δράσεις, οφείλονται σε άλλα συστατικά του καφέ όπως οι αντιοξειδωτικές ουσίες (φαινόλες, χλωρογενικό οξύ). 

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ