Η ομοιομορφία των σπερματοζωαρίων «κλειδί» της ανδρικής γονιμότητας

Η ομοιομορφία των σπερματοζωαρίων «κλειδί» της ανδρικής γονιμότητας

Η γονιμότητα είναι άλλος ένας τομέας της ενδοκρινολογίας. Ο ενδοκρινολόγος πέρα της κλινικής εξέτασης πρέπει να προβεί σε πλήρη ορμονικό έλεγχο του ζευγαριού. Σ αυτή την προσπάθεια...

Η άσκηση δεν ωφελεί ένα στα πέντε άτομα με διαβήτη τύπου 2

Η άσκηση δεν ωφελεί ένα στα πέντε άτομα με διαβήτη τύπου 2

Ένας στους πέντε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 δεν παρουσιάζουν καμία βελτίωση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, όταν ακολουθούν προγράμματα άσκησης, σύμφωνα με μια νέα επιστημονικ...

Πειραματικό φάρμακο αναστρέφει τον διαβήτη και την ηπατοπάθεια

Πειραματικό φάρμακο αναστρέφει τον διαβήτη και την ηπατοπάθεια

Νέα Υόρκη. Μια πειραματική δραστική ουσία κατάφερε να αναστρέψει σε πειραματόζωα τον διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς και την ηπατοπάθεια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα αμε...

Ο χυμός μήλου ευεργετικός για τη λειτουργία της καρδιάς

Τα μήλα σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα αποτελούν μία τροφή πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από ορισμένες ασθένειες, ενώ ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα από πολλές λοιμώξεις.

Συγκεκριμένα, οι μέχρι σήμερα μελέτες κάνουν λόγο για καταπολέμηση του καρκίνου, για καλή λειτουργία του εντέρου, για μείωση της πιθανότητας εμφάνισης εγκεφαλικού, για προστασία της όρασης κ.λπ. Μία νεότερη μελέτη όμως διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μήλου στην καθημερινή μας διατροφή μας προστατεύει σημαντικά από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στην έρευνα αυτή έλαβαν μέρος 25 άτομα (άνδρες και γυναίκες) χωρίς προβλήματα υγείας εκ των οποίων, οι μισοί κατανάλωναν καθημερινά χυμό μήλου ενώ, οι υπόλοιποι έτρωγαν μήλο. Οι επιστήμονες μέτρησαν τις βιοχημικές αλλαγές που έγιναν στην λιποπρωτεΐνη LDL η οποία μεταφέρει την κακή χοληστερόλη HDL. Σύμφωνα με τους ειδικούς όταν η LDL οξειδώνεται στο αίμα δημιουργεί πλάκες αθηρώματος μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες με αποτέλεσμα, τη στένωσή τους που οδηγεί σε απόφραξη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία της καρδιάς.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι επιστήμονες μέτρησαν τον χρόνο που είναι απαραίτητος για να γίνει η οξείδωση της LDL λιποπρωτεΐνης στα άτομα που έπιναν χυμό μήλου ή έτρωσαν μήλα και παρατήρησαν ότι ο χρόνος σε όσους έπιναν χυμό μειωνόταν σημαντικά. Όμως και σε όσους έτρωγαν μήλα μειωνόταν απλά, σε μικρότερο βαθμό από αυτόν που μειωνόταν σε όσους έπιναν χυμό μήλου. Η μείωση του χρόνου οξείδωσης ισοδυναμούσε με τη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση στένωσης αρτηριών και πιθανού εμφράγματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα που έπιναν περίπου 340γρ. καθημερινά για ένα διάστημα 6 εβδομάδων είχαν τη μεγαλύτερη ωφελιμότητα. Όπως φάνηκε οι αντιοξειδωτικές ουσίες που εμπεριέχονται στα μήλα, αλλά και γενικά στα φρούτα και τα λαχανικά, έχουν τη δύναμη να καταστέλλουν  την εμφάνιση ασθενειών όπως η αθηροσκλήρωση των αγγείων η οποία οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα για την υγεία.

Παρόλα αυτά επεσήμαναν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν περαιτέρω μελέτες έτσι ώστε, να μπορούν να εξαχθούν αποτελέσματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη συμπλήρωση συγκεκριμένων οδηγιών για την καθημερινή μας διατροφή.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ