Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης συμβάλλει στην όξυνση της μνήμης

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης συμβάλλει στην όξυνση της μνήμης

Ένας τύπος θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να προστατεύσει τη μνήμη σε ορισμένες γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο της νότιας Καλιφόρνια (USC).

Βιονικό Πάγκρεας: ελπιδοφόρο μέλλον για τους διαβητικούς

Βιονικό Πάγκρεας: ελπιδοφόρο μέλλον για τους διαβητικούς

Το καλοκαίρι που μας πέρασε σε ένα συγκρότημα θερινών παιδικών κατασκηνώσεων κοντά στη Βοστώνη των ΗΠΑ παιδιά 6 ως 11 ετών με τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενο) σακχαρώδη διαβήτη, συμμε...

Η παράταση της εμμηνόπαυσης προστατεύει τη γυναίκα από την κατάθλιψη

Η παράταση της εμμηνόπαυσης προστατεύει τη γυναίκα από την κατάθλιψη

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό JAMA- Ψυχιατρική, δείχνει ότι η αυξανόμενη ηλικία εμμηνόπαυσης φαίνεται να δρα προστατευτικά έναντι του κινδύνου να ...

Τα σμέουρα βελτιώνουν τη λειτουργία των αγγείων

Οι ελλαγιταννίνες που περιέχουν τα κόκκινα σμέουρα ενδεχομένως να βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Biochemistry and Biophysics.

«Τα σμέουρα είναι πλούσια πηγή ελλαγιταννίνων και ανθοκυανίνων. Στόχος της μελέτης μας ήταν να διερευνήσουμε κατά πόσο η κατανάλωση σμέουρων μπορεί να βελτιώσει την αγγειακή λειτουργία και να κατανοήσουμε τον μηχανισμό δια του οποίου οι φαινολικοί μεταβολίτες ευθύνονται για το αποτέλεσμα», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης Δρ Ανα Ροντριγκεζ-Ματεος από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ.

Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της χορήγησαν σε δέκα υγιείς άνδρες, 18-35 ετών, ένα ρόφημα που περιείχε 200 γραμ. και 400 γραμ. κατεψυγμένων σμέουρων, δηλαδή 201 ή 403 mg πολυφαινόλων ή ίδιο ρόφημα ως προς τα μικρο και μακροθρεπτικά συστατικά, το χρώμα και τη γεύση. Οι επιστήμονες μελέτησαν τις αγγειακές επιπτώσεις στην αρχή, δύο ώρες μετά την κατανάλωση του ροφήματος και 24 ώρες αργότερα. Όσοι είχαν καταναλώσει το ρόφημα με τα κόκκινα σμέουρα είχαν βελτιωμένη διαμεσολαβούμενη από ροή διαστολή, ένας εδραιωμένος βιοδείκτης για τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η διαμεσολαβούμενη διαστολή ήταν σημαντικά αυξημένη δύο ώρες μετά την κατανάλωση του ροφήματος με τα σμέουρα, συγκριτικά την κατανάλωση του άλλου ροφήματος και η επίδραση αυτή διατηρούνται και έως 24 ώρες μετά την πόση. Δύο ώρες έπειτα και από τα δύο ροφήματα με σμέουρα, το ελαγγικό οξύ εντοπιζόταν τόσο στο πλάσμα αίματος όσο και στα ούρα. Στις 24 ώρες από την κατανάλωση 200 γραμμαρίων ροφήματος σμέουρων, το γλυκουρονίδιο της ουρολιθίνη-Α-3 και το θειικό της ουρολιθίνη-Α επίσης συσχετίστηκαν με τη διαμεσολαβούμενη διαστολή.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι οι ελλαγιταννίνες μπορεί να παίζουν ρόλο στις θετικές επιπτώσεις που παρατηρήσαμε στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων των συμμετεχόντων», καταλήγει η Δρ Ροντριγκεζ-Ματεος.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ