Η ορμόνη της αγάπης δένει τον πατέρα με το παιδί

Η ορμόνη της αγάπης δένει τον πατέρα με το παιδί

«Και οι πατέρες, εκτός από τις μητέρες, παρουσιάζουν ορμονικές αλλαγές που είναι πιθανό να διευκολύνουν το δέσιμο και να παρακινούν τη φροντίδα των παιδιών", δήλωσε ο ερευνητής Jam...

Το επιπλέον σωματικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό σε μετεμμηνοπ…

Το επιπλέον σωματικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό  σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Ηλικιωμένες που έχουν επιπλεον σωματικό λίπος μπορεί ενδεχομένως να έχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό, ακόμα και αν το βάρος τους είναι φυσιολογικό, αναφερει νέα έρευνα...

Η εργασιακή εξουθένωση και το στρες αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη

Η εργασιακή εξουθένωση και το στρες αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη

Το στρες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εξουδετερώνει τις ωφέλιμες για τον οργανισμό δράσεις, προκαλεί εξουθένωση στον οργανισμό και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Μόρια των ω-3 λιπαρών έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Μια κατηγορία μορίων που σχηματίζονται όταν ο οργανισμός μας μεταβολίζει τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου, σύμφωνα με αμερικανική πειραματική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Medicinal Chemistry.

Τα ενδοκανναβινοειδή, όπως ονομάζονται τα μόρια αυτά, παράγονται από το σώμα και έχουν όμοια με τα κανναβινοειδή που περιέχει η ινδική κάνναβη, αλλά χωρίς τις ψυχότροπες επιπτώσεις της τελευταίας. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, με επικεφαλής τον καθηγητή Συγκριτικών Βιοεπιστημών Αντιτι Ντας, παρατήρησαν σε ποντίκια με οστεοσάρκωμα ότι τα ενδοκανναβινοειδή επιβράδυναν την ανάπτυξη των όγκων και των αιμοφόρων αγγείων, εμπόδιζαν τα καρκινικά κύτταρα από το να μεταναστεύσουν και προκαλούσαν τελικά θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

«Έχουμε ένα εσωτερικό σύστημα ενδοκανναβινοειδών με αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες. Τώρα παρατηρούμε ότι έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες, σταματώντας τον πολλαπλασιασμό ή τη μετάσταση των κυττάρων. Τα μόρια αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα ταυτόχρονα: καρκίνο, φλεγμονή και πόνο», λέει ο Δρ Ντας. Πέρσι η ίδια επιστημονική ομάδα ανακάλυψε μια νέα ομάδα μεταβολιτών των ω-3 λιπαρών οξέων, τα εποξείδια ενδοκανναβινοειδών (EDP-EAs), επίσης με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και στοχεύουν στον ίδιο υποδοχέα του σώματος με την ινδική κάνναβη.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν αν τα EDP-EAs επηρεάζουν επίσης τα καρκινικά κύτταρα. Παρατήρησαν λοιπόν ότι τα τρωκτικά με οστεοσάρκωμα που είχε δώσει μεταστάσεις στους πνεύμονες, είχαν 80% αύξηση των φυσικά υπαρχόντων EDP-EAs στον καρκινικό ιστό των πνευμόνων, συγκριτικά με τα υγιή πειραματόζωα. «Η κατακόρυφη αυτή αύξηση δείχνει ότι τα μόρια αυτά κάτι κάνουν στον καρκίνο, αλλά δεν είχαμε μπορέσει να αποφασίσουμε αν ήταν καλό ή κακό. Μελετώντας βαθύτερα τις ιδιότητές τους αποφανθήκαμε ότι μάχονταν κατά του καρκίνου με διάφορους τρόπους», εξηγεί ο Δρ Ντας.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι στις υψηλότερες συγκεντρώσεις, τα EDP-EAs εξόντωναν τα καρκινικά κύτταρα αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά όπως τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Αλλά καταπολεμούσαν το σάρκωμα με πολλούς τρόπους: επιβράδυναν την ανάπτυξη του όγκου αναστέλλοντας την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων για την παροχή θρεπτικών συστατικών στον όγκο, εμπόδιζαν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των κυττάρων και το βασικότερο, εμπόδιζαν τα καρκινικά κύτταρα να δώσουν μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος.

Οι ειδικοί έχουν απομονώσει ήδη το πλέον δυναμικό από τα μόρια αυτά και προσπαθούν να αναπτύξουν παράγωγα που να προσδένονται καλύτερα στον υποδοχέα κανναβινοειδούς στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων.

Στόχος είναι να σχεδιάσουν άμεσα προκλινικές μελέτες σε σκύλους, αφού αναπτύσσουν οστεοσάρκωμα αυθόρμητα όπως και οι άνθρωποι. Επίσης, σκοπεύουν να μελετήσουν την επίπτωση των EDP-EAs και σε άλλες μορφές καρκίνου, κυρίως συμπαγείς όγκους ή καρκινώματα που τείνουν να δίνουν μεταστάσεις και να προκαλούν πόνο στον σκελετό. Οι συχνότεροι τέτοιοι καρκίνοι είναι του μαστού, του προστάτη και του πνεύμονα.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ