Ερευνητής εμπόδισε τον διαβήτη τύπου 1 στο εργαστήριο

Ερευνητής εμπόδισε τον διαβήτη τύπου 1 στο εργαστήριο

Ερευνητής του Saint Louis University, στο Μισούρι, ανακάλυψε νέο τρόπο πρόληψης του διαβήτη τύπου 1 σε ζώα, ο οποίος σταματά την καταστροφή των βήτα κυττάρων και διατηρεί την παραγ...

Αυξάνουν τα αντιβιοτικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά;

Αυξάνουν τα αντιβιοτικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά;

Παλαιότερα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης είχαν διαπιστώσει ότι η έκθεση σε πολλαπλoύς κύκλους αντιβιοτικών επιτάχυνε την έναρξη της νόσου. Ωστ...

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης τη στυτική δυσλειτουργία;

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης τη στυτική δυσλειτουργία;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά και κοινωνικά προβλήματα της σημερινής καταναλωτικής εποχής μας. Αποτελεί το μεγά...

Μόρια των ω-3 λιπαρών έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Μια κατηγορία μορίων που σχηματίζονται όταν ο οργανισμός μας μεταβολίζει τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου, σύμφωνα με αμερικανική πειραματική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Medicinal Chemistry.

Τα ενδοκανναβινοειδή, όπως ονομάζονται τα μόρια αυτά, παράγονται από το σώμα και έχουν όμοια με τα κανναβινοειδή που περιέχει η ινδική κάνναβη, αλλά χωρίς τις ψυχότροπες επιπτώσεις της τελευταίας. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, με επικεφαλής τον καθηγητή Συγκριτικών Βιοεπιστημών Αντιτι Ντας, παρατήρησαν σε ποντίκια με οστεοσάρκωμα ότι τα ενδοκανναβινοειδή επιβράδυναν την ανάπτυξη των όγκων και των αιμοφόρων αγγείων, εμπόδιζαν τα καρκινικά κύτταρα από το να μεταναστεύσουν και προκαλούσαν τελικά θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

«Έχουμε ένα εσωτερικό σύστημα ενδοκανναβινοειδών με αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες. Τώρα παρατηρούμε ότι έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες, σταματώντας τον πολλαπλασιασμό ή τη μετάσταση των κυττάρων. Τα μόρια αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα ταυτόχρονα: καρκίνο, φλεγμονή και πόνο», λέει ο Δρ Ντας. Πέρσι η ίδια επιστημονική ομάδα ανακάλυψε μια νέα ομάδα μεταβολιτών των ω-3 λιπαρών οξέων, τα εποξείδια ενδοκανναβινοειδών (EDP-EAs), επίσης με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και στοχεύουν στον ίδιο υποδοχέα του σώματος με την ινδική κάνναβη.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν αν τα EDP-EAs επηρεάζουν επίσης τα καρκινικά κύτταρα. Παρατήρησαν λοιπόν ότι τα τρωκτικά με οστεοσάρκωμα που είχε δώσει μεταστάσεις στους πνεύμονες, είχαν 80% αύξηση των φυσικά υπαρχόντων EDP-EAs στον καρκινικό ιστό των πνευμόνων, συγκριτικά με τα υγιή πειραματόζωα. «Η κατακόρυφη αυτή αύξηση δείχνει ότι τα μόρια αυτά κάτι κάνουν στον καρκίνο, αλλά δεν είχαμε μπορέσει να αποφασίσουμε αν ήταν καλό ή κακό. Μελετώντας βαθύτερα τις ιδιότητές τους αποφανθήκαμε ότι μάχονταν κατά του καρκίνου με διάφορους τρόπους», εξηγεί ο Δρ Ντας.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι στις υψηλότερες συγκεντρώσεις, τα EDP-EAs εξόντωναν τα καρκινικά κύτταρα αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά όπως τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Αλλά καταπολεμούσαν το σάρκωμα με πολλούς τρόπους: επιβράδυναν την ανάπτυξη του όγκου αναστέλλοντας την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων για την παροχή θρεπτικών συστατικών στον όγκο, εμπόδιζαν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των κυττάρων και το βασικότερο, εμπόδιζαν τα καρκινικά κύτταρα να δώσουν μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος.

Οι ειδικοί έχουν απομονώσει ήδη το πλέον δυναμικό από τα μόρια αυτά και προσπαθούν να αναπτύξουν παράγωγα που να προσδένονται καλύτερα στον υποδοχέα κανναβινοειδούς στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων.

Στόχος είναι να σχεδιάσουν άμεσα προκλινικές μελέτες σε σκύλους, αφού αναπτύσσουν οστεοσάρκωμα αυθόρμητα όπως και οι άνθρωποι. Επίσης, σκοπεύουν να μελετήσουν την επίπτωση των EDP-EAs και σε άλλες μορφές καρκίνου, κυρίως συμπαγείς όγκους ή καρκινώματα που τείνουν να δίνουν μεταστάσεις και να προκαλούν πόνο στον σκελετό. Οι συχνότεροι τέτοιοι καρκίνοι είναι του μαστού, του προστάτη και του πνεύμονα.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ