Η άπνοια ύπνου αυξάνει το σάκχαρο, την κορτιζόλη και την πίεση

Η άπνοια ύπνου αυξάνει το σάκχαρο, την κορτιζόλη και την πίεση

Άνθρωποι που αφήνουν χωρίς αντιμετώπιση την άπνοια ύπνου, ακόμα και για μικρό διάστημα, μπορεί ενδεχομένως να έχουν υψηλότερο κίνδυνο αύξησης των επιπέδων σακχάρου, των ορμονών στρ...

Φάρμακα για τον διαβήτη αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Φάρμακα για τον διαβήτη αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Φάρμακα για τη μείωση της γλυκόζης σε ασθενείς με διαβήτη μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε αυτούς, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής

Η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής

Η παχυσαρκία μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής,  αναφέρει έρευνα σε σχεδόν 70.000 ασθενείς.

Ο μητρικός υγιεινός τρόπος ζωής ανάχωμα στην παιδική παχυσαρκία

Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχουν ουσιαστικά χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The BMJ.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος είναι ελάχιστος ειδικά για τα παιδιά των οποίων οι μητέρες διατηρούν πάντα ένα φυσιολογικό βάρος, γυμνάζονται τακτικά, δεν καπνίζουν, τρώνε υγιεινά και πίνουν μικρές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν το ιατρικό ιστορικό και χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής 24.289 παιδιών, 9-14 ετών που είχαν γεννηθεί από 16.945 μητέρες και είχαν ενταχθεί στις μελέτες Nurses’ Health Study II (NHSII) και Growing Up Today Study (GUTS). Οι συμμετέχουσες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για το ιατρικό ιστορικό τους και τον τρόπο ζωής τους περιλαμβανομένου του Δείκτη Μάζας Σώματος, της σωματικής δραστηριότητας και της διατροφής. Επίσης οι μητέρες είχαν ερωτηθεί για την κατανάλωση αλκοόλ και το τσιγάρο. Βάσει των παραπάνω παραμέτρων οι ειδικοί υπολόγισαν τον κίνδυνο παχυσαρκίας κάθε παιδιού.

Οι γυναίκες ήταν κατά μέσο όρο 41 ετών, με ΔΜΣ 25 και το 93% δεν ήταν ενεργές καπνίστριες. Τα παιδιά τους ήταν κατά μέσο όρο 12 ετών και το 46% αυτών αγόρια. Μετά τη συνεκτίμηση και άλλων παραγόντων, όπως η εθνικότητα, το ιστορικό χρόνιων παθήσεων, η ηλικία, το οικογενειακό εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας ήταν 56% μικρότερος στα παιδιά των γυναικών με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Συγκριτικά με τους απογόνους των γυναικών που ήταν καπνίστριες, τα παιδιά των μητέρων που δεν κάπνιζαν είχαν 31% μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Επίσης τα παιδιά των γυναικών που γυμνάζονταν 150 λεπτά ή και περισσότερο την εβδομάδα και έπιναν 1-2 ποτήρια αλκοόλ είχαν επίσης μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, συγκριτικά με τα παιδιά των μαμάδων που δεν αθλούνταν και δεν έπιναν αλκοόλ. Τέλος, τα παιδιά των μητέρων που έκαναν μια υψηλής ποιότητας διατροφή, είχαν φυσιολογικό βάρος, γυμνάζονταν τακτικά, έπιναν μικρή έως μέτρια ποσότητα αλκοόλ και δεν κάπνιζαν, είχαν 75% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ