Πρόληψη του διαβήτη και της παχυσαρκίας με νέα πρωτεΐνη

Πρόληψη του διαβήτη και της παχυσαρκίας με νέα πρωτεΐνη

Ο διαβήτης είναι μια σοβαρή νόσος και παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 422 εκατομμύρια ενηλίκων έχουν διαβήτη. Στις χώρες της ΕΕ συνολικά, το 7% των ενηλίκων αναφέρεται ότι έχουν διαβή...

Διαβήτης τύπου 2:Πεθαίνουν νωρίς οι ασθενείς που διαγνώστηκαν σε μικρή ηλικία

Διαβήτης τύπου 2:Πεθαίνουν νωρίς οι ασθενείς που διαγνώστηκαν σε μικρή ηλικία

Oι ασθενείς που διαγνώστηκαν σε μικρή ηλικία με Διαβήτη Τύπου 2 έχουν μεγαλύτερο ποσοστό θανάτου από τους μεγαλύτερους σε ηλικία πάσχοντες.

Το διάστημα που είναι υπέρβαρη μια γυναίκα επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκί…

Το διάστημα που είναι υπέρβαρη μια γυναίκα επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η έρευνα που παρακολούθησε σχεδόν 74.000 Αμερικανίδες ανακάλυψε ότι όσο περισσότερο χρόνο είχε περιττά κιλά μια γυναίκα τόσο μεγάλωνε ο κίνδυνος να νοσήσει από καρκίνο στο μαστό, σ...

Η αυξημένη κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι σε μεγάλο βαθμό άχρηστη

Νέα ανασκόπηση αμφοσβητεί ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά προστατεύουν από καρδιοπάθειες.

Η ανασκόπηση συνοψίζει τα αποτελέσματα 79 τυχαιοποιημένων δοκιμών που περιελάμβαναν συνολικά 112.059 συμμετέχοντες. Αυτές οι μελέτες αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης επιπλέον ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συγκριτικά με την κανονική ή χαμηλότερη πρόσληψη στην καρδιά και στις ασθένειες του κυκλοφορικού. Οι συγγραφείς αξιολόγησαν 25 μελέτες ως πολύ αξιόπιστες, επειδή ήταν καλά σχεδιασμένες και εκτελέσιμες.

Οι κύριοι τύποι ω-3 λιπαρών οξέων είναι το α-λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA). Το ALA υπάρχει σε φυτικές τροφές, όπως ξηρούς καρπούς και σπόρους. Το EPA και το DHA ονομάζονται χαρακτηριστικά μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως τον σολομό ή τα ιχθυέλαια. Οι μελέτες περιελάμβαναν άνδρες και γυναίκες, μερικούς υγιείς και άλλους με ασθένειες από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ασία. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία είτε στην ομάδα παρέμβασης, στην οποία οι συμμετέχοντες αύξησαν την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για τουλάχιστον ένα έτος, είτε στην ομάδα ελέγχου που διατήρησε την συνήθη πρόσληψη τους.

Οι περισσότερες μελέτες εξέτασαν το αποτέλεσμα της χορήγησης ενός συμπληρώματος διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας σε μορφή κάψουλας σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Οι συντάκτες της επισκόπησης διαπίστωσαν ότι η αυξημένη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας παρέχει ελάχιστα ή καθόλου οφέλη στις περισσότερες έρευνες. Βρήκαν πολύ αξιόπιστες αποδείξεις ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας είχαν ελάχιστη ή καθόλου σημαντική επίδραση στον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία: ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν 8,8% σε άτομα που είχαν αυξήσει την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, σε σύγκριση με 9% για τα άτομα στις ομάδες ελέγχου.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ