Αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης λόγω πρώιμης εμμηναρχής

Αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης λόγω πρώιμης εμμηναρχής

Τα κορίτσια με πρώιμη εμμηναρχή διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης και αντικοινωνικής συμπεριφοράς τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, σύμφωνα με νέα ...

Διαβήτης: Πώς το στοματικό διάλυμα αυξάνει τον κίνδυνο

Διαβήτης: Πώς το στοματικό διάλυμα αυξάνει τον κίνδυνο

Ερευνητές υποστηρίζουν, ότι η χρήση του στοματικού διαλύματος τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα καταστρέφει τα «φιλικά» στοματικά βακτηρίδια. Αυτά με την σειρά τους αλλάζουν τον μετα...

Το τέλος της εφηβείας και η ανάπτυξη των οστών

Το τέλος της εφηβείας και η ανάπτυξη των οστών

Το τέλος των εφηβικών ετών είναι μια σημαντική περίοδος για την απόκτηση οστικής μάζας, ακόμα και εάν ένας έφηβος έχει αγγίξει το ενήλικο ύψος του.

Η υγιεινή διατροφή μειώνει τα συμπτώματα της ψωρίασης

Μελέτη έδειξε ότι όσο πιο στενά ακολουθούσε ένα άτομο τη μεσογειακή διατροφή, τόσο λιγότερο βαριά ήταν η ψωρίαση, ανεξάρτητα από το αν ήταν παχύσαρκο.

Τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι εκτός από την καρδιά, η διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η ψωρίαση.

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από μια εθνική έρευνα για την υγεία των πολιτών στη Γαλλία, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 36.000 ερωτηθέντες. Περισσότεροι από 3.500 από αυτούς είχαν κάποια μορφή ψωρίασης, δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Celine Phan, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Henri Mondor στο Creteil της Γαλλίας. Εκτός από τις ερωτήσεις για τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, η έρευνα μέτρησε επίσης κατά πόσο οι ασθενείς με ψωρίαση ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή και βάσει αυτού του κριτηρίου χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση της ψωρίασης, όπως είναι η ηλικία, τα επίπεδα άσκησης, η παχυσαρκία, το κάπνισμα κ.ά. και διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, όσοι πλησίαζαν σ’ αυτή ή την ακολουθούσαν πιστά ήταν 29% και 22%, αντιστοίχως, λιγότερο πιθανό να έχουν σοβαρά συμπτώματα. Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει τη σχέση αιτίας - αποτελέσματος. Για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι η ίδια η μεσογειακή διατροφή που προκαλεί ύφεση των συμπτωμάτων, αλλά η αντίθετη αυτής, δηλαδή η δυτική διατροφή (υψηλή σε λιπαρά και ζάχαρη) που επιδεινώνει την ψωρίαση.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ