Η θεραπεία στέρησης ανδρογόνων και η μεταβολική υγεία των ασθενών

Η θεραπεία στέρησης ανδρογόνων και η μεταβολική υγεία των ασθενών

Οι αντιποκίνες είναι ορμόνες που παράγονται από τα λιποκύτταρα και παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα και τη δραστηριότητά τους. Τα τελευταία χρόνια αυτές οι ορμόνες παρο...

Η απώλεια λίπους από το πάγκρεας μπορεί να αναστρέψει τον διαβήτη

Η απώλεια λίπους από το πάγκρεας μπορεί να αναστρέψει τον διαβήτη

Ερευνητές υπέδειξαν ότι ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται από συσσώρευση λίπους στο πάγκρεας και ότι η απώλεια κάτω του ενός γραμμαρίου λίπους μέσω περιορισμού του βάρους, αναστρέφει ...

Υπερθυρεοειδισμός: Δείτε τα συμπτώματα που συνήθως αγνοούμε

Υπερθυρεοειδισμός: Δείτε τα συμπτώματα που συνήθως αγνοούμε

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας απελευθερώνει περισσότερες ορμόνες από τις ανάγκες του οργανισμού με συνέπεια να επηρεάζουν σχεδόν κάθε μ...

Ο καφές επηρεάζει πόσο πρωινό θα φάμε

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics υποστηρίζει ότι αφού έχουμε πιει μια μικρή ποσότητα καφέ καταναλώνουμε 10% λιγότερη ποσότητα τροφής στο πρωινό μας γεύμα.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό είναι παροδικό και δεν διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ δεν έχει επίπτωση στην αντίληψή μας για την όρεξη. Οι παρατηρήσεις αυτές κάνουν τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η καφεΐνη δεν είναι αποτελεσματική στην καταστολή της όρεξης και δεν βοηθά στην απώλεια βάρους.

«Η καφεΐνη συχνά προστίθεται ως συστατικό στα διατροφικά συμπληρώματα ως κατασταλτικό της όρεξης και ενίσχυσης της απώλειας βάρους. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η καφεΐνη επιταχύνει τον μεταβολισμό ή επηρεάζει χημικές ουσίες του εγκεφάλου που καταστέλλουν την όρεξη. Επιπλέον, επιδημιολογικά δεδομένα έχουν δείξει ότι όσοι είναι τακτικοί καταναλωτές καφεΐνης έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο σκοπός της δικής μας μελέτης ήταν να καθορίσουμε αν η καφεΐνη πράγματι μπορεί να σχετιστεί με μειωμένη πρόσληψη τροφής ή καταστολή της όρεξης και αν τα αποτελέσματα ποικίλουν βάσει του ΔΜΣ», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Λια Πανεκ-Σιρλεϊ, από το Πανεπιστήμιο SUNY του Μπάφαλο.

Οι επιστήμονες στο πλαίσιο της μελέτης ζήτησαν από 50 υγιείς ενήλικες (18-50 ετών) για έναν μήνα, σε εργαστηριακές συνθήκες, να πίνουν χυμό με προσθήκη καφεΐνης (ίση ποσότητα με 1  mg/kg ή 3 mg/kg καφέ) ή χωρίς καφεΐνη. Τριάντα λεπτά μετά την κατανάλωση του χυμού, οι συμμετέχοντες είχαν οδηγία να φάνε όσο ήθελαν από έναν μπουφέ με πρωινό. Οι ερευνητές τους είχαν επίσης ζητήσει να καταγράφουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου τι έτρωγαν. Μετά την κατανάλωση του χυμού με  1 kg/mg καφεΐνης οι συμμετέχοντες είχαν καταναλώσει 70% λιγότερες θερμίδες απ’ ότι μετά την κατανάλωση χυμού με  3 mg/kg καφεΐνης ή καθόλου καφεΐνη.

Αφού συνεκτιμήθηκε και η υπόλοιπη κατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ναι μεν το πρωί η καφεΐνη συντελούσε σε μειωμένη πρόσληψη τροφής αλλά αυτό δεν ίσχυε για το υπόλοιπο της ημέρας. Επίσης, δεν υπήρχαν διαφορές ως προς την όρεξη αναφορικά με τις δόσεις της καφεΐνης. Τέλος, ο ΔΜΣ δεν επηρεαζόταν από την πρόσληψη τροφής ή την όρεξη σε σχέση πάντα με την πρόσληψη καφεΐνης.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ