Νέα ανακάλυψη για την πρόληψη της παχυσαρκίας

Νέα ανακάλυψη για την πρόληψη της παχυσαρκίας

Bιολογικός δείκτης ο οποίος ονομάζεται neurotensin (NT) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της της παχυσαρκίας.

Αιμοκάθαρση: Προβλήματα θυρεοειδούς περιορίζουν την ποιότητα ζωής

Αιμοκάθαρση: Προβλήματα θυρεοειδούς περιορίζουν την ποιότητα ζωής

Η κακή λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί ενδεχομένως να περιορίσει την υγεία και την ποιότητα ζωής ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, αναφέρει νέα έρευνα.

Το τεστ θυρεοτροπίνης προβλέπει την υποτροπή του καρκίνου του θυρεοειδούς

Το τεστ θυρεοτροπίνης προβλέπει την υποτροπή του καρκίνου του θυρεοειδούς

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το τεστ με θυρεοτροπίνη Α βοηθά τους ειδικούς να προβλέψουν αν ο ασθενής τους θα υποτροπιάσει έπειτα από τη θεραπευτική αγωγή στην οποία έχει υποβληθεί...

Οι ξηροί καρποί βοηθούν στον μακροπρόθεσμο έλεγχο του βάρους

Οι ξηροί καρποί, όταν καταναλώνονται καθημερινά, αποτρέπουν την αύξηση του σωματικού βάρους και προσφέρουν καρδιαγγειακά οφέλη, σύμφωνα με δύο προκαταρκτικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στις Επιστημονικές Συνεδρίες 2018 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο Σικάγο.

Η μία μελέτη ανέλυσε την επίδραση της κατανάλωσης καρυδιών και φιστικιών στο μακροπρόθεσμο σωματικό βάρος σε άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ. Η άλλη μελέτη εξέτασε κατά πόσο η κατανάλωση καρυδιών Βραζιλίας μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της πληρότητας και να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης.

Η προσθήκη 28 γρ. ξηρών καρπών σε μια δίαιτα αντί για λιγότερο υγιεινά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της βαθμιαίας ανόδου του σωματικού βάρους. Στην ανάλυση της επίδρασης στο σωματικό βάρος, οι ερευνητές παρακολούθησαν επαγγελματίες υγείας οι οποίοι ήταν απαλλαγμένοι από χρόνιες παθήσεις κατά την έναρξη της μελέτης. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μιας μερίδας 28 γρ. οποιουδήποτε τύπου ξηρών καρπών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο, μακροπρόθεσμα, ανόδου του σωματικού βάρους.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών αξιολογήθηκε μέσω ερωτηματολογίου συχνότητας φαγητού που υποβαλλόταν από τους συμμετέχοντες ανά τετραετία σε τρεις διαφορετικές ομάδες μελέτης (25.394 ανδρών στη Health Professionals Follow-up Study, 53.541 γυναικών στη Nurse's Health Study και 47.255 γυναικών στη Nurse's Health Study II).

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι:

  • Η κατανάλωση μιας ημερήσιας δόσης οποιουδήποτε τύπου ξηρού καρπού συσχετίστηκε με μικρότερο κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους κατά τα τετραετή διαστήματα.
  • Αντικαθιστώντας με ξηρούς καρπούς μια μερίδα κόκκινο κρέας ή επεξεργασμένο, ή πατάτες τηγανητές, ή επιδόρπια, υπήρχε μικρότερη αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια των τετραετών διαστημάτων.

«Οι άνθρωποι βλέπουν συχνά τα καρύδια ως τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, γι' αυτό διστάζουν να τα θεωρούν υγιεινά σνακ, αλλά στην πραγματικότητα συνδέονται με μικρότερη αύξηση βάρους» δήλωσε ο Xiaoran Liu, Ph.D., πρώτος συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο τμήμα διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης. «Μόλις οι άνθρωποι φτάσουν στην ενηλικίωση, αρχίζουν σταδιακά να κερδίζουν περίπου μισό κιλό ανά έτος, το οποίο φαίνεται μικρό, αλλά στα 20 χρόνια, συσσωρεύεται πολύ  βάρος» είπε ο Liu. «Η προσθήκη 28 γρ. ξηρών καρπών σε μια δίαιτα αντί για λιγότερο υγιεινά τρόφιμα - όπως είναι το κόκκινο ή το επεξεργασμένο κρέας, οι τηγανητές πατάτες και τα γλυκά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της βαθμιαίας ανόδου του σωματικού βάρους μετά την είσοδό σας στην ενηλικίωση» πρόσθεσε.

Στη μελέτη για τα καρύδια Βραζιλίας, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο το 2017 μέσω επιχορήγησης από την American Heart Association, 22 υγιείς ενήλικες (20 γυναίκες και δύο άνδρες) ηλικίας 20 ετών και άνω, με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος 22,3, κατανάλωναν είτε 36 γρ. κουλουράκια (pretzels) ή 20 γρ. καρύδια Βραζιλίας (περίπου πέντε τεμάχια) εκτός από τη συνήθη διατροφή τους. Τα καρύδια Βραζιλίας και τα κουλουράκια είχαν περίπου την ίδια ποσότητα θερμίδων και νάτριο.

Τα κουλουράκια προκάλεσαν σημαντική αύξηση της γλυκόζης αίματος και της ινσουλίνης στα 40 λεπτά μετά την κατανάλωσή τους, ενώ αυτό δεν συνέβη με τα καρύδια Βραζιλίας.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ