Τα οιστρογόνα προστατεύουν τις γυναίκες από τη γρίπη

Τα οιστρογόνα προστατεύουν τις γυναίκες από τη γρίπη

Τα οιστρογόνα μειώνουν την ικανότητα του ιού της γρίπης Α να αναπαράγεται στα κύτταρα, προσφέροντας προστατευτική επίδραση στις γυναίκες ενάντια στη γρίπη, ανακάλυψαν ερευνητές του...

Ο καρκίνος του παγκρέατος συνδέεται με την παχυσαρκία

Ο καρκίνος του παγκρέατος συνδέεται με την παχυσαρκία

Επιστήμονες του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης - Harvard Medical School αποφάνθηκαν έπειτα από μελέτες, ότι το πορογενές αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος (PDAC), είναι η 4η κύρι...

Τα παχάκια γύρω από τη μέση αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος στις γυναίκες

Τα παχάκια γύρω από τη μέση αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος στις γυναίκες

Οι γυναίκες με σώμα σχήματος μήλου, λόγω μεγάλης περιφέρειας μέσης και μεγάλης αναλογίας μέσης-γοφών, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος και από όσ...

Πώς ο ψευδάργυρος προστατεύει από το οξειδωτικό στρες;

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την καθηγήτρια Ivana Ivanovi-Burmazovi, η οποία κατέχει την έδρα της Βιοϊατρικής Χημείας στο Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, μαζί με ερευνητές από τις ΗΠΑ, βρήκε ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να ενεργοποιήσει ένα οργανικό μόριο, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.

​Εάν συνδυάζονται ο ψευδάργυρος και η υδροκινόνη, δημιουργείται ένα σύμπλοκο που μιμείται την υπεροξειδική δισμουτάσηΟ ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο που χρειαζόμαστε για να παραμείνουμε υγιείς. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί να προστατεύσει από το υπεροξείδιο (O−2.), μια ελεύθερη ρίζα οξυγόνου που επιβαρύνει το οξειδωτικό στρες. Αυτό συμβαίνει όταν λαμβάνεται μαζί με ένα συστατικό που απαντά σε τρόφιμα όπως το κρασί, ο καφές, το τσάι και η σοκολάτα. Αυτό το συστατικό είναι μια υδροκινόνη (hydroquinone group) που βρίσκεται σε πολυφαινόλες, τις φυτικές ουσίες που συχνά είναι υπεύθυνες για τη μυρωδιά και τη γεύση των τροφών.

Ο ψευδάργυρος ενεργοποιεί τις ομάδες της υδροκινόνης, παράγοντας φυσική προστασία έναντι του υπεροξειδίου. Το υπεροξείδιο είναι ένα υποπροϊόν της ανθρώπινης κυτταρικής αναπνοής που καταστρέφει βιομόρια του ίδιου του σώματος π.χ. πρωτεΐνες, λιπίδια, καθώς και το ανθρώπινο γονιδίωμα. Το υπεροξείδιο θεωρείται ότι παίζει ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης και σε πολλές ασθένειες, όπως η φλεγμονή, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές νόσοι.

Η υδροκινόνη από μόνη της δεν είναι ικανή να διασπάσει το υπεροξείδιο. Εάν όμως συνδυάζονται ο ψευδάργυρος και η υδροκινόνη, δημιουργείται ένα μεταλλικό σύμπλοκο που μιμείται την υπεροξειδική δισμουτάση (SOD), ένα ένζυμο που διασπά το υπεροξείδιο. Με αυτόν τον τρόπο, το υπεροξείδιο μπορεί να μεταβολίζεται και να μειώνεται το οξειδωτικό στρες.

Θα ήταν εύλογο να προστεθεί ο ψευδάργυρος σε τρόφιμα που περιέχουν υδροκινόνη για να ενισχύσουν την υγεία του καταναλωτή. «Είναι σίγουρο ότι το κρασί, ο καφές, το τσάι ή η σοκολάτα μπορεί να είναι διαθέσιμα στο μέλλον με εμπλουτισμό ψευδαργύρου. Ωστόσο, οποιαδήποτε περιεκτικότητα αλκοόλ θα κατέστρεφε τα θετικά αποτελέσματα αυτού του συνδυασμού» τόνισε η Ivana Ivanovi-Burmazovi.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ