Γιατί να ανησυχούμε αν το παιδί μας τρώει πολύ;

Γιατί να ανησυχούμε αν το παιδί μας τρώει πολύ;

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μία μάστιγα παγκοσμίως, καθώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών το ποσοστό στα παιδιά έχει υπερδιπλασιαστεί και στους εφήβους έχει τετραπλασιαστ...

Χαμηλό και υψηλό βάρος στη γέννηση συνδέεται με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Χαμηλό και υψηλό βάρος στη γέννηση συνδέεται με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Παιδιά που γεννιούνται με υψηλό ή χαμηλό σωματικό βάρος είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα στην εφηβεία και έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αναφέρει πρόσφ...

Η άσκηση βοηθά περισσότερο το σώμα γυναικών μετά την εμμηνόπαυση

Η άσκηση βοηθά περισσότερο το σώμα γυναικών μετά την εμμηνόπαυση

Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες άνω των 50 ετών μπορούν να αποκομίσουν ακόμα περισσότερα οφέλη από την άσκηση έναντι προεμμηνοπαυσιακών γυναικών όσον...

Θυρεοειδής

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος. Σύμφωνα με τους ενδοκρινολόγους, κάποιο πρόβλημα στον αδένα αυτό μπορεί να είναι η αιτία πολλών άλλων προβλημάτων στη υγεία μας.
Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο λαιμό μας, ακριβώς μπροστά από τους χόνδρους του λάρυγγα και αποτελείται από δύο λοβούς, ήτοι τον αριστερό και το δεξιό, που ενώνονται μεταξύ τους με τον ισθμό.
O θυρεοειδής αδένας παράγει τρεις βασικές και πολύ σπουδαίες ορμόνες: τη θυροξίνη (γνωστή και ως Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (γνωστή και ως Τ3) και την καλσιτονίνη.

Κατά τον ενδοκρινολόγο, σπάνια οι διαταραχές της καλσιτονίνης μας απασχολούν στην καθημερινή ιατρική πράξη. Αντίθετα, οι διαταραχές στην παραγωγή και στην έκκριση των δύο άλλων ορμονών του θυρεοειδούς, δηλ. της Τ3 και Τ4, δημιουργούν πολύ συχνά προβλήματα, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός ατόμων να πάσχει από "θυρεοειδή". Η έκκριση της Τ3 και Τ4 ρυθμίζεται από μια άλλη ορμόνη την θυρεοειδοτρόπο ή TSH που παράγεται στην υπόφυση, έναν άλλο πολύ σπουδαίο ενδοκρινή αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου μας.

Για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών απαραίτητο στοιχείο είναι το Ιώδιο η έλλειψη του οποίου οδηγεί μοιραία σε μειωμένη παραγωγή ορμονών. Πηγές πλούσιες σε Ιώδιο είναι οι θαλασσινές τροφές. Οι ενδοκρινολόγοι παρατήρησαν ότι ένδεια Ιωδίου παρουσιάζεται κυρίως σε ορεινές περιοχές, όπου συνήθως λείπουν τα θαλασσινά, καθώς και σε άτομα που συστηματικά αποφεύγουν τη λήψη αυτών. Σήμερα, με την ιωδίωση του μαγειρικού αλατιού, ένδεια Ιωδίου σπάνια παρατηρείται.

parathyroid

Οι θυρεοειδικές ορμόνες χρησιμεύουν στον οργανισμό μας κυρίως για τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Όπως αναφέρουν οι ενδοκρινολόγοι, ο ρόλος των θυρεοειδικών ορμονών στη βρεφική και παιδική ηλικία είναι σπουδαίος για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Έτσι έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών στην ηλικία αυτή δημιουργεί παιδιά με σημαντική σωματική και πνευματική καθυστέρηση (οι λεγόμενοι κρετίνοι).

Σήμερα, οι ενδοκρινολόγοι συστήνουν, σε κάθε παιδί που γεννιέται να γίνεται προληπτική εξέταση των θυρεοειδικών ορμονών του στο αίμα, γατί είναι δυνατόν η έλλειψη να είναι και συγγενής δηλ. εκ γενετής. Με αυτό τον τρόπο, της έγκαιρης διάγνωσης που οδηγεί και σε έγκαιρη θεραπεία, έχουν σωθεί πολλά παιδιά από σωματική και πνευματική καθυστέρηση.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ