Αναστροφή της οστεοπόρωσης με θεραπεία βλαστοκυττάρων

Αναστροφή της οστεοπόρωσης με θεραπεία βλαστοκυττάρων

Οτάβα. Καναδοί ερευνητές κατάφεραν να αναστρέψουν την οστεοπόρωση σε γερασμένα πειραματόζωα, χορηγώντας τους μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα από άλλα υγιή τρωκτικά. Με τον τρόπο αυτ...

Διαβήτης τύπου 2: Ο διαταραγμένος ύπνος καθυστερεί την επούλωση πληγών

Διαβήτης τύπου 2:  Ο διαταραγμένος ύπνος καθυστερεί την επούλωση πληγών

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό SLEEP, μελέτησε την επίδραση του ανεπαρκούς ύπνου στην επούλωση των πληγών. Οι επιστήμονες συνέκριναν παχύσαρκους ποντικούς με διαβήτη 2, ...

Έλυσαν το «γρίφο» της καρδιομυοπάθειας στους διαβητικούς

Έλυσαν το «γρίφο» της καρδιομυοπάθειας στους διαβητικούς

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο John Hopkins, στο Τέξας της Αμερικής, φαίνεται να έλυσαν το «γρίφο» στην αντιμετώπιση της καρδιομυαπάθειας που εμφανίζεται σε διαβητικά άτομα.

Τοξικό αδένωμα

Πρόκειται για ένα καλοήθες ογκίδιο (αδένωμα) που καθώς μεγαλώνει, εκκρίνει προοδευτικά μεγάλες ποσότητες θυροξίνης, περνώντας έτσι από την ασυμπτωματική φάση (αυτόνομο αδένωμα) μέχρι την πλήρη εκδήλωση του υπερθυρεοειδισμού (τοξικό αδένωμα). Η απαλλαγή του ασθενούς από τον υπερθυρεοειδισμό, που αποτελεί τον κύριο στόχο της θεραπείας, μπορεί να επιτευχθεί με αντιθυρεοειδικά φάρμακα, με λήψη ραδιενεργού ιωδίου και με τη χειρουργική αφαίρεση του αδενώματος.

adenoma

 

Η θυρεοειδεκτομή κρίνεται ιδανική συγκριτικά με τις άλλες θεραπείες για τους εξής λόγους:

 1) Αποτελεί οριστική θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού.

 2) Μετεγχειρητικά ο ασθενής παραμένει με έναν υγιή λοβό, με φυσιολογική λειτουργία.

 3) Πρόκειται για μια επέμβαση, που όταν διενεργείται από έμπειρα χέρια, είναι σύντομη και ασφαλής.

4) Δίνεται η δυνατότητα ανακάλυψης και θεραπείας ενός συνυπάρχοντος, μη ανιχνεύσιμου ή λανθάνοντος καρκινώματος του θυρεοειδούς (10-16%). Συνήθως αυτά είναι μικρό-καρκινώματα, που τις περισσότερες φορές η ανακάλυψή τους είναι ανέφικτη με το σπινθηρογράφημα, και πολύ δύσκολη με το υπερηχογράφημα.

Χειρουργική επέμβαση διεθνώς αποδεκτή σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι η λοβεκτομή - ισθμεκτομή του λοβού που φιλοξενεί το αδένωμα. Εάν ο όζος βρίσκεται εντοπισμένος στον ισθμό του θυρεοειδούς, τότε η ισθμεκτομή και η αφαίρεση της κεντρικής μοίρας των λοβών είναι η συνιστώμενη επέμβαση. Η αφαίρεση του πάσχοντος λοβού μπορεί να επιτευχθεί εστιασμένα ή ενδοσκοπικά με μικρή τομή κάτω των 2 εκ..

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ