Η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται με την ηλικία που ο πατέρας άρχισε το κάπνισμα

Η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται με την ηλικία που ο πατέρας άρχισε το κάπνισμα

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Οι άνδρες που άρχιζαν να καπνίζουν από την παιδική τους ηλικία, δηλαδή πριν τα 11, είναι πιθανότερο να αποκτήσουν αγόρια που είναι υπέρβαρα στην εφηβεία,...

Η παράταση της εμμηνόπαυσης προστατεύει τη γυναίκα από την κατάθλιψη

Η παράταση της εμμηνόπαυσης προστατεύει τη γυναίκα από την κατάθλιψη

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό JAMA- Ψυχιατρική, δείχνει ότι η αυξανόμενη ηλικία εμμηνόπαυσης φαίνεται να δρα προστατευτικά έναντι του κινδύνου να ...

Πως να αντιμετωπίσετε τον προδιαβήτη

Πως να αντιμετωπίσετε τον προδιαβήτη

Όλοι γνωρίζουν τι είναι ο διαβήτης και τις σοβαρές συνέπειες που προκαλεί στην υγεία, όπως τύφλωση, εγκεφαλικό και έμφραγμα. Ωστόσο η πλειοψηφία αγνοεί παντελώς τι είναι ο προδιαβή...

Ιατρικά Μυστικά

Ιατρικά Μυστικά (629)

Όσα παιδιά γεννιούνται με καισαρική, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα, έως να φθάσουν στην ηλικία των 5 ετών, ή να έχουν άσθμα έως τα 12 τους.

Αποτελέσματα ερευνών για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι με τη χορήγηση βλαστοκυττάρων δίνουν ελπίδες στους γονείς των εν δυνάμει ασθενών, αλλά και στην επιστημονική κοινότητα για αποτροπή χιλιάδων περιστατικών.

Άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2 πριν την ηλικία των 45 ετών, έχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, όπως καρδιοπάθεια, νεφρική βλάβη και προβλήματα όρασης σε σχέση με όσους εμφανίζουν τη νόσο αργότερα.

Τα κορίτσια με πρώιμη εμμηναρχή διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης και αντικοινωνικής συμπεριφοράς τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Σοβαρό κίνδυνο επιπλοκών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι παχύσαρκοι, αλλά και οι ελλιποβαρείς ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε αποκατάσταση κοιλιoκήλης, ιδιαίτερα εάν αυτή είναι περισφιγμένη.

Μεγάλη ανάλυση δεδομένων, η οποία συμπεριέλαβε 102.191 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπισή της κοιλιοκήλης (εκ των οποίων το 8,5% ήταν παχύσαρκοι) και έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πενσυλβάνια, διαπίστωσε ότι υπάρχει άρρηκτη σχέση μεταξύ του Δείκτη Μάζας Σώματος και του κινδύνου για επιπλοκές.

Αφού οι ερευνητές συνεκτίμησαν παράγοντες όπως η ηλικία των συμμετεχόντων, η ύπαρξη νοσημάτων που προκαλούνται από το κάπνισμα, ο τύπος της κήλης και το είδος της επέμβασης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες εμφάνισης οποιασδήποτε επιπλοκής είναι σημαντικά αυξημένες στα άτομα με Δείκτη Μάζα Σώματος (ΔΜΣ)>30.

Οι πιθανότητες ήταν:
22% υψηλότερες σε εκείνους με ΔΜΣ μεταξύ 30-34,99
54% για όσους ο ΔΜΣ κυμαίνονταν από 35-39,99
διπλάσιες για εκείνους με ΔΜΣ μεταξύ 40 και 50
2,6 φορές υψηλότερες για τους ανθρώπους με ΔΜΣ πάνω από 50

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης τα οποία και δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική ηλεκτρονική έκδοση «Surgery», οι ελλιποβαρείς ασθενείς με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μικρότερο από 18,5 είχαν 10% πιθανότητα επιπλοκών, ενώ οι ασθενείς με φυσιολογικό ΔΜΣ (18,5-24,99) είχαν 7,7%.

Όπως είπαν οι ερευνητές, όταν διαχώρισαν τις επιπλοκές σε εγχειρητικές, ιατρικές και αναπνευστικές, παρατηρήθηκε ότι υπάρχει διατήρηση της συσχέτισης μεταξύ των μεγαλύτερων κατηγοριών ΔΜΣ και του αυξημένου αριθμού επιπλοκών για όλες τις κατηγορίες. Παρατήρησαν ότι όσο αυξανόταν ο ΔΜΣ αυξάνονταν αντιστοίχως και τα ποσοστά επιπλοκών.

Συγκεκριμένα:
οι υπέρβαροι ασθενείς είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 8,2%
οι παχύσαρκοι κατά 9,7%,
οι σοβαρά παχύσαρκοι κατά 12,2%,
οι νοσηρά παχύσαρκοι κατά 16,1%,
οι υπέρ-παχύσαρκοι 19,9%.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου δεν εξαρτάται από τον ΔΜΣ, όμως, εξαιτίας του εμφράγματος, οι ασθενείς μπορεί να είχαν επιπλοκές, όπως μετεγχειρητική πνευμονία, πνευμονική εμβολή, οξεία νεφρική ανεπάρκεια και λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Όσον αφορά τα ποσοστά θνησιμότητας, ο συσχετισμός ήταν αντίστροφος. Δηλαδή ήταν χαμηλότερα στους υπέρβαρους και νοσηρά παχύσαρκους ασθενείς (0,3%) και υψηλότερα στους ασθενείς με χαμηλό βάρος (1,1%), ενώ το ποσοστό θνησιμότητας στους υπέρ-παχύσαρκους ήταν 1%.

Οι ερευνητές επεσήμαναν και τις επιπτώσεις του μεγάλου σωματικού βάρους στους διαφορετικούς τύπους κήλης. Όπως είπαν, όσοι είχαν ανατάξιμες κήλες κινδύνευαν λιγότερο από τους ασθενείς που έχουν περισφιγμένες. Δηλαδή, χαμηλότερα ποσοστά χειρουργικών, ιατρικών και αναπνευστικών επιπλοκών είχε το 70,3% των ασθενών με ανατάξιμες κήλες, συγκριτικά με το 29,7% των ασθενών με περισφιγμένες.

Τέλος, όπως συμπλήρωσαν οι ερευνητές, οι παχύσαρκοι ασθενείς ήταν πολύ πιθανό να υποβληθούν σε αποκατάσταση υποτροπιάζουσας κοιλιοκήλης, καθώς από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 25% αυτών χρειάστηκε να χειρουργηθεί ξανά.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, ο γενικός χειρουργός  Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος επεσήμανε ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερο βάρος από το φυσιολογικό έχουν και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κήλης ή ακόμα και πολλαπλών κηλών στο κοιλιακό τοίχωμα. Ο λόγος, όπως είπε, είναι ότι το πλεονάζον βάρος δημιουργεί αύξηση της πίεσης στους κοιλιακούς μυς, με αποτέλεσμα να τους καθιστά πιο αδύναμους και πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη κήλης.

Αν η κήλη μείνει αθεράπευτη, τα παραπανίσια κιλά προκαλούν σιγά-σιγά αύξηση του μεγέθους της, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε περίσφιξη, δηλαδή σε παγίδευση του εντέρου στον μυϊκό ιστό, προκαλώντας έντονο πόνο και απαιτώντας άμεση θεραπεία. Ωστόσο, όπως τόνισε, όλες οι μελέτες δείχνουν τελικά ότι και το ελλιπές βάρος ενέχει κινδύνους επιπλοκών.

Το στρες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εξουδετερώνει τις ωφέλιμες για τον οργανισμό δράσεις, προκαλεί εξουθένωση στον οργανισμό και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Προβλήματα γονιμότητας μπορεί να έχουν οι άνδρες που κάνουν συχνή χρήση ιβουπροφαίνης (ibuprofen), ενός ευρέως συνταγογραφούμενου μη στεροειδούς φαρμάκου με αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και αντιπυρετική δράση.

Είναι γνωστό ότι η χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες καρκίνου στις ωοθήκες, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι το όφελος εκτείνεται σε καπνίστριες ή παχύσαρκες γυναίκες.

Η βιταμίνη D και τα συμπληρώματα ασβεστίου χρησιμοποιούνται ευρέως για την πρόληψη των καταγμάτων των οστών στους μεσήλικες και ηλικιωμένους, όμως μια νέα μεγάλη κινεζική μελέτη δείχνει ότι στην πραγματικότητα ο κίνδυνος δεν μειώνεται.

Τόσο ο υψηλός όσο και ο πολύ χαμηλός δείκτης μάζας σώματος συνδέονται με την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας υποστηρίζει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s & Dementia.

Σελίδα 1 από 45

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ