Αυξάνει η παχυσαρκία τον κίνδυνο γρίπης;

Αυξάνει η παχυσαρκία τον κίνδυνο γρίπης;

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η παχυσαρκία δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως η γρίπη, σε αντίθεση με ότι εκτιμάτο προηγουμένως.

Η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής

Η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής

Η παχυσαρκία μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής,  αναφέρει έρευνα σε σχεδόν 70.000 ασθενείς.

Μειώστε το λίπος στο συκώτι

Μειώστε το λίπος στο συκώτι

Σοβαρά προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει το λίπος που συσσωρεύεται στο συκώτι. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής που επιβάλλει την κατανάλωση γρήγορων και επεξεργασμένων τροφών, το άγχο...

Ποια σχέση έχει η παχυσαρκία με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Το υπερβολικό βάρος σχετίζεται με σοβαρότερη αρθρίτιδα σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα και μπορεί να επηρεάσει την ανταπόκρισή τους στη θεραπεία, σύμφωνα με νέα ερευνητικά ευρήματα που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση ACR / ARHP του 2017 στο Σαν Ντιέγκο.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡA) είναι μια χρόνια νόσος που προκαλεί πόνο, δυσκαμψία, οίδημα και περιορισμό στην κίνηση και τη λειτουργία πολλαπλών αρθρώσεων. Αν και οι αρθρώσεις είναι τα κύρια μέρη του σώματος που επηρεάζονται από την ΡΑ, φλεγμονή μπορεί να αναπτυχθεί και σε άλλα όργανα. Υπολογίζεται ότι 1,3 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ΡΑ, και η νόσος επηρεάζει συνήθως τις γυναίκες, δύο φορές συχνότερα απ’όσο οι άνδρες.

Η υμενίτιδα είναι ένα κοινό, επώδυνο και εξουθενωτικό σύμπτωμα σε πολλούς ασθενείς με ΡΑ, στους οποίους ορισμένες αρθρώσεις φλεγμαίνουν. Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις πιθανές επιδράσεις του υπερβολικού βάρους στη φλεγμονή του αρθρικού ιστού, μια ομάδα ερευνητών στην Ιταλία μελέτησαν μια ομάδα 125 ασθενών με ΡΑ διαφόρου βαθμού σοβαρότητας από την εμφάνιση της νόσου μέχρι την επίτευξη σταθερής ύφεσης.

«Η συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας αυξάνεται στον γενικό πληθυσμό και πολλαπλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου που σχετίζεται με την ανάπτυξη της ΡA», δήλωσε ο Stefano Alivernini, MD, ρευματολόγος στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

«Ενδιαφερόμαστε για την ανάλυση της φλεγμονής σε συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ΡA, καθώς και για την ανακάλυψη βιοδεικτών για την εξατομίκευση της θεραπείας. Παρά την ανάλυση της αρθρικής φλεγμονής σε ζωικά μοντέλα αρθρίτιδας, ανάλυση ιστών ενός τέτοιου πληθυσμού στον άνθρωπο δεν έχει επιτευχθεί.» Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε βιοψία στου αρθρικού ιστού. Στην αρχή της μελέτης, οι ασθενείς με ΡΑ διαιρέθηκαν με βάση τον δείκτη μάζας σώματος. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης ανοσοϊστοχημεία στους ασθενείς για CD68 +, CD21 +, CD20 + και CD3 +.

Το 78,6% των παχύσαρκων ασθενών εμφάνισαν ενδείξεις πιθανής θυλακιώδους αρθρίτιδας σε σύγκριση με το 39,1% των ασθενών στην ίδια ομάδα που δεν είχε λάβει προηγούμενη θεραπεία και οι οποίοι είχαν φυσιολογικό βάρος. Επιπροσθέτως, οι ασθενείς αυτής της ομάδας που είχαν δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 35 kg / m2 επέδειξαν υψηλότερη βαθμολογία για το CD68 +. Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ασθενείς σε σταθερή ύφεση εμφάνισαν σε υψηλότερο βαθμό υπολειμματική αρθρική φλεγμονή σε σύγκριση με ασθενείς με κανονικό βάρος.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ