Η αύξηση βάρους της μητέρας μετά τον τοκετό ενισχύει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στο…

Η αύξηση βάρους της μητέρας μετά τον τοκετό ενισχύει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στο παιδί

Νέα έρευνα υπέδειξε ότι η αύξηση του βάρους μιας μητέρας μετά τον τοκετό-όχι μόνο κατά την εγκυμοσύνη- αυξάνει τον κίνδυνο ενός παιδιού να είναι υπέρβαρο.

Βλαστοκύτταρα κατά της πρόωρης εμμηνόπαυσης

Βλαστοκύτταρα κατά της πρόωρης εμμηνόπαυσης

Επιστήμονες στις ΗΠΑ μεταμόσχευσαν βλαστικά κύτταρα από τον μυελό των οστών γυναικών στις ωοθήκες τους και με τον τρόπο αυτό ανέστρεψαν την πρόωρη εμμηνόπαυση και έδωσαν νέες ευκαι...

Η έναρξη διαβήτη μετά τα 50 θα μπορούσε να είναι πρώιμο σημάδι καρκίνου στο πάγκ…

Η έναρξη διαβήτη μετά τα 50 θα μπορούσε να είναι πρώιμο σημάδι καρκίνου στο πάγκρεας

Η πρόσφατη έναρξη διαβήτη τύπου 2 σε μεγαλύτερους ενήλικες μπορεί ενδεχομένως να είναι πρώιμο σημάδι καρκίνου στο πάγκρεας, αναφέρει νέα έρευνα του University of Southern Californi...

Συνδέεται η τεστοστερόνη με τον καρκίνο του προστάτη;

Οι άνδρες με ασυνήθιστα χαμηλές ποσότητες τεστοστερόνης στο αίμα τους είναι περίπου 20% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο (NCRI) στο Λίβερπουλ.

Ο καρκίνος του προστάτη χρειάζεται τεστοστερόνη για να αναπτυχθεί. Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του προστάτη που εξαπλώνονται έχουν υπερέκφραση των υποδοχέων τεστοστερόνης. Η ορμονική θεραπεία – η βασική προσέγγιση για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη – αποκλείει τη δράση ή μειώνει την ποσότητα τεστοστερόνης στο σώμα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διεξήγαγαν μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη ανάλυση σχετικά με τις ορμόνες και τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Η μελέτη – που χρηματοδοτήθηκε από τον φορέα Cancer Research UK – εξέτασε δείγματα αίματος από περίπου 19.000 άντρες ηλικίας 34-76 ετών, που συλλέχθηκαν μεταξύ 1959 και 2004. Από αυτούς τους άντρες, 6.900 στη συνέχεια ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη. Οι ερευνητές διαίρεσαν τους 19.000 άνδρες σε δέκα ομάδες – που κυμαίνονταν από τους άνδρες με τη χαμηλότερη ποσότητα τεστοστερόνης στο αίμα τους έως εκείνους με το υψηλότερο, και συνέκριναν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες της ομάδας με τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είχαν σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με όλους τους άλλους άνδρες. Ακόμα ενδιαφέρον ήταν το εύρημα ότι όταν οι άνδρες αυτής της ομάδας πάσχουν από καρκίνο του προστάτη, έχουν 65% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια επιθετική μορφή της νόσου σε σύγκριση με όλους τους άλλους άνδρες.

Για τους άνδρες στις υπόλοιπες εννέα ομάδες, η τεστοστερόνη δεν συσχετίστηκε με κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε εάν τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η βιολογία του ανθρώπου.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη πληθυσμού που υποστηρίζει την υπόθεση ότι οι υποδοχείς τεστοστερόνης στα κύτταρα του προστάτη εμφανίζουν ταχέως κορεσμό. Φαίνεται ότι μόλις επιτευχθεί αυτό το επίπεδο, η περαιτέρω αύξηση της τεστοστερόνης δεν αυξάνει την ανάπτυξη του καρκίνου. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μόνο οι άνδρες με τη χαμηλότερη συγκέντρωση τεστοστερόνης, κάτω από το επίπεδο κορεσμού, έχουν μειωμένο κίνδυνο σε σύγκριση με τους άνδρες σε κάθε άλλη ομάδα.

Ο καθηγητής Tim Key, συν-συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον βιολογικό εύρημα που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς αναπτύσσεται και προχωρεί ο καρκίνος του προστάτη και ποιος είναι ο ρόλος της τεστοστερόνης στον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Αυτή είναι η πρώτη δημογραφική μελέτη που υποστηρίζει τη θεωρία ότι ο κίνδυνος μειώνεται κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο τεστοστερόνης».

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ