Η αύξηση βάρους μεταξύ των κυήσεων μπορεί να επηρεάσει την επιβίωση του μωρού

Η αύξηση βάρους μεταξύ των κυήσεων μπορεί να επηρεάσει την επιβίωση του μωρού

Η αύξηση βάρους μετά την πρώτη εγκυμοσύνη θα μπορούσε να ενισχύσει τον κίνδυνο θανάτου του νεογνού ή αποβολής σε δεύτερη εγκυμοσύνη, αναφέρει νέα έρευνα.

Ένα βήμα πιο κοντά στο χάπι κατά της παχυσαρκίας

Ένα βήμα πιο κοντά στο χάπι κατά της παχυσαρκίας

Με την ανακάλυψη 2 γονιδίων που οδηγούν σε παχυσαρκία, ομάδα ερευνητών πιστεύει ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη χαπιού που θα την καταπολεμά.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση θέτει τις γυναίκες με διαβήτη σε κίνδυνο καρδιοπάθειας

Η ατμοσφαιρική ρύπανση θέτει τις γυναίκες με διαβήτη σε κίνδυνο καρδιοπάθειας

Γυναίκες με διαβήτη που εκτίθενται για μεγάλο διάστημα στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, αναφέρει νέα έρευνα. &nb...

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης συμβάλλει στην όξυνση της μνήμης

Ένας τύπος θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να προστατεύσει τη μνήμη σε ορισμένες γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο της νότιας Καλιφόρνια (USC).

Τα ευρήματα των ερευνητών από το USC δείχνουν ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να έχει κάποια οφέλη, και ανοίγουν εκ νέου την επιστημονική συζήτηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της θεραπείας της εμμηνόπαυσης. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η θεραπεία με οιστρογόνα μετά την εμμηνόπαυση προστατεύει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη που απαιτείται για γνωστικές εργασίες από τις επιπτώσεις του στρες», δήλωσε η Alexandra Ikasa Herrera, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο USC-Leonard Davis School of Gerontology. Προηγούμενες μελέτες έχουν επισημάνει πιθανούς κινδύνους για την υγεία από την θεραπεία.

Μια συνδυαστική θεραπευτική αγωγή που χρησιμοποιεί τόσο τα οιστρογόνα όσο και την προγεστερόνη έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικό επεισόδιο και θρόμβωση. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism . Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία μόνο με οιστρογόνα είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και είχαν καλύτερη απόδοση στα τεστ της « μνήμης εργασίας » μετά από έκθεση σε στρες σε σύγκριση με γυναίκες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η μνήμη εργασίας επιτρέπει στον εγκέφαλο να διατηρεί τις πληροφορίες άμεσα διαθέσιμες για επεξεργασία. Μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι το στρες μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη εργασίας. Για να μετρηθεί η επίδραση της θεραπείας με οιστρογόνα στη μνήμη εργασίας υπό στρες, η Ikasa Herrera και οι συνεργάτες της εξέτασαν 42 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη από το USC.

Οι μισές από τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ήταν σε αγωγή με οιστρογόνα, για περίπου πέντε χρόνια, ενώ οι υπόλοιπες έλαβαν εικονικό φάρμακο. Κάθε συμμετέχουσα εξετάσθηκες δύο φορές. Για να προκαλέσουν μια αντίδραση στο στρες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχουσες να βυθίσουν το χέρι τους σε παγωμένο νερό για 3 λεπτά περίπου. Η ομάδα ελέγχου βύθιζαν το χέρι τους σε ζεστό νερό. Πριν και μετά από κάθε επίσκεψη, οι ερευνητές συνέλεξαν σάλιο για τη μέτρηση των επιπέδων των κορτιζόλης, οιστρογόνων, και προγεστερόνης.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης μια δοκιμασία της μνήμης εργασίας. Όλες οι γυναίκες εκτέλεσαν καλά τη δοκιμασία μετά τη βύθιση του χεριού σε ζεστό νερό. Αλλά μετά τη βύθιση στο παγωμένο νερό, οι γυναίκες υπό εικονικό φάρμακο παρουσίασαν απότομη αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης και επέδειξαν επίσης μια μείωση της λειτουργίας της μνήμης εργασίας. Αντίθετα, οι γυναίκες υπό οιστρογόνα είχαν μια μικρότερη αύξηση της κορτιζόλης και δεν έδειξαν μείωση στη λειτουργία της μνήμης εργασίας.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ