«Έξυπνοι» φακοί επαφής θα μετρούν το σάκχαρο

«Έξυπνοι» φακοί επαφής θα μετρούν το σάκχαρο

Μια συμφωνία που συνάφθηκε πρόσφατα ανάμεσα στη Google και σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε μια νέα γενιά «έξυπνων» φακών επαφής που θα βοηθούν τους δι...

Γιατί το κοιλιακό λίπος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

Γιατί το κοιλιακό λίπος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου, αλλά ο μηχανισμός πίσω από τη σχέση δεν έχει κατανοηθεί πλήρως.

Καρκίνος στο μαστό και υπέρβαρες γυναίκες

Καρκίνος στο μαστό και υπέρβαρες γυναίκες

Νέα έρευνα αναφέρει ότι καρκινικοί όγκοι στο μαστό είναι λιγότερο πιθανό να εντοπιστούν σε υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες, πριν μεγαλώσει ο όγκος.

Υψηλό σάκχαρο στην αρχή της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανωμαλίας του μωρού

Υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νωρίς στην εγκυμοσύνη αυξάνουν τον κίνδυνο ενός μωρού να εμφανίσει συγγενή καρδιακή ανωμαλία, ακόμη και μεταξύ των μητέρων που δεν έχουν διαβήτη, σύμφωνα με μια μελέτη με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Journal of Pediatrics.

Για πολλά χρόνια, οι ιατροί γνωρίζουν ότι οι γυναίκες με διαβήτη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν μωρά με ανωμαλίες της καρδιάς. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης προτείνει μια συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μη διαβητικών μητέρων και κινδύνου καρδιακής βλάβης στα μωρά.

Ωστόσο, η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εξέτασε αυτό το ερώτημα στην αρχή της εγκυμοσύνης, όταν η εμβρυϊκή καρδιά σχηματίζεται. «Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν ένα παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια δεν είναι διαβητικές,» δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, James Priest, MD, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής καρδιολογίας. «Βρήκαμε ότι σε γυναίκες που δεν έχουν ήδη διαβήτη ή δεν αναπτύσσουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούμε να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια εξετάζοντας τις τιμές της γλυκαιμίας τους κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης».

Επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης είναι η Emmi Helle, MD, PhD. Μία πρόκληση που σχετίζεται με τη διεξαγωγή της έρευνας ήταν το γεγονός ότι η γλυκαιμία δεν μετριέται συνήθως σε μη διαβητικές έγκυες γυναίκες. Αντ ‘αυτού, οι γυναίκες συνήθως υποβάλλονται σε δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη (OGTT) στη μέση της εγκυμοσύνης για να προσδιοριστεί αν έχουν διαβήτη κύησης, αλλά αυτή η δοκιμασία εκτελείται μετά το σχηματισμό της εμβρυϊκής καρδιάς. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τα ιατρικά αρχεία από 19.107 ζεύγη μητέρων και των βρεφών τους που γεννήθηκαν μεταξύ 2009 και 2015. Από τα βρέφη στην μελέτη, 811 είχαν διαγνωστεί με συγγενή καρδιοπάθεια.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε δείγματα αίματος από τις μητέρες μεταξύ τεσσάρων εβδομάδων πριν από την εκτιμώμενη ημερομηνία της σύλληψης έως και το τέλος της 14ης εβδομάδας κύησης. Μετρήσεις ήταν διαθέσιμες για 2.292 (13%) των γυναικών στη μελέτη. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα αποτελέσματα της OGTT που πραγματοποιήθηκαν περίπου στην 20η εβδομάδα κύησης (διαθέσιμη για 9.511 γυναίκες, λιγότερες από τις μισές). Από τα βρέφη στην μελέτη, 811 είχαν διαγνωστεί με συγγενή καρδιοπάθεια.

Μετά τον αποκλεισμό των γυναικών που είχαν διαβήτη πριν την εγκυμοσύνη ή που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος να γεννήσουν ένα παιδί με συγγενή καρδιακή ανωμαλία ήταν αυξημένος κατά 8% για κάθε αύξηση της τάξης των 10 mg/dL. Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να διεξάγουν μια προοπτική μελέτη που θα ακολουθήσει μια μεγάλη ομάδα γυναικών στην εγκυμοσύνη για να εκτιμηθεί εάν τα αποτελέσματα ισχύουν.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ