Τα αντιβιοτικά ίσως προάγουν την παιδική παχυσαρκία

Τα αντιβιοτικά ίσως προάγουν την παιδική παχυσαρκία

Νέα Υόρκη. Η συχνή χρήση αντιβιοτικών πριν την ηλικία των δύο ετών αυξάνει τον κίνδυνο περιττών κιλών ή παχυσαρκίας μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη π...

Η κορτιζόλη ενισχύει την ανάκληση των αναμνήσεων

Η κορτιζόλη ενισχύει την ανάκληση των αναμνήσεων

Η κορτιζόλη ισχυροποιεί τις αναμνήσεις τρομακτικών εμπειριών, αναφέρει νέα έρευνα. Αν κάποιος θυμάται ένα τρομακτικό γεγονός και έχει υψηλό επίπεδο ορμόνης του στρες, τότε η ανάμνη...

Υπέρβαρες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό…

Υπέρβαρες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.  

Πρόβλεψη απώλειας της όρασης στον διαβήτη

Μια νέα μελέτη από ερευνητές του πανεπιστημίου City του του Λονδίνου έχει διαπιστώσει ότι η θέση των βλαβών στο μάτι μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη της απειλητικής για την όραση διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, μιας συχνής αιτίας τύφλωσης στον δυτικό κόσμο.

Το σχετικό άρθρο εμφανίζεται στο ιατρικό περιοδικό Diabetologica – το κορυφαίο περιοδικό στην έρευνα για τον διαβήτη – και καταδείχνει ότι η θέση των πρώιμων βλαβών είναι προβλεπτική του εάν οι διαβητικοί θα αναπτύξουν νόσο που απειλεί την όραση.

Στη μελέτη, οι ερευνητές σχημάτισαν έναν χάρτη των περιοχών όπου η εμφάνιση των πρώτων βλαβών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο. Αυτό έγινε χάρη στην ανάπτυξη αλγορίθμων ανάλυσης εικόνας για την αναγνώριση σημείων αναφοράς στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Η μελέτη έχει σημαντικές επιπτώσεις, καθώς η έρευνα καταδεικνύει ότι τα στοιχεία αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη βελτιστοποίηση των προγραμμάτων διαλογής.

Στόχος τους είναι να εντοπίζονται έγκαιρα οι διαβητικοί υψηλού κινδύνου και να διανέμονται οι σχετικοί πόροι ανάλογα. Όπως συμβαίνει με τα πιο αποτελεσματικά προγράμματα ελέγχου, το κόστος μπορεί να μειωθεί και να παρασχεθεί υψηλότερη ποιότητα φροντίδας. Ο επικεφαλής συγγραφέας, ο Δρ Giovanni Ometto, ερευνητής του Wellcome Trust στο εργαστήριο του καθηγητή Crabb, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι η μελέτη μας – και η χρήση αυτών των χαρτών – θα βοηθήσει στην πρόβλεψη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και θα μειώσει την επιβάρυνση της νόσου. Βελτιστοποιώντας έτσι τα προγράμματα διαλογής, ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να εντοπίσουμε τους υψηλού κινδύνου διαβητικούς σε αρχικό στάδιο πριν εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα».

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ