Αναλογία μέσης-γοφών: Ποιες τιμές είναι “καμπανάκι” για την υγεία σας

Αναλογία μέσης-γοφών: Ποιες τιμές είναι “καμπανάκι” για την υγεία σας

Η υγεία σας δεν επηρεάζεται μόνο από το πόσο σωματικό λίπος έχετε, αλλά και από τα σημεία στο σώμα σας όπου αυτό συσσωρεύεται περισσότερο.

Στομάχια εργαστηρίου παράγουν ινσουλίνη

Στομάχια εργαστηρίου παράγουν ινσουλίνη

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν στο εργαστήριο μίνι-στομάχια, τα οποία, όταν μεταμοσχεύθηκαν σε ποντίκια, παρήγαγαν ινσουλίνη, ρυθμίζοντας πλήρως τη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα των ...

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με παράγοντες κινδύνου για διαβήτη και καρδιοπάθεια

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με παράγοντες κινδύνου για διαβήτη και καρδιοπάθεια

Άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο πιθανό να έχουν παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες διαβήτη, καρδιοπάθειας και εγκ...

Νέα μέθοδος υπόσχεται πρόληψη του διαβήτη τύπου 1

Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν τρόπο να εμποδίσουν την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 1 στα βρέφη που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η βασική ιδέα είναι να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους δια της χορήγησης ινσουλίνης σε σκόνη ώστε να αποκτήσουν δια βίου προστασία. Η ινσουλίνη, ως γνωστόν, είναι μια ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 1, το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη, προκαλώντας υπερβολική αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, με συνέπεια την εκδήλωση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και τύφλωση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχουν ήδη αρχίσει την επιλογή των γυναικών που θα συμμετάσχουν στη μελέτη με στόχο να εντάξουν στο κλινικό δείγμα 30.000 βρέφη. Γενικότερα η οικογένεια θα εκπαιδευθεί να χορηγεί ινσουλίνη σε μορφή πούδρας σε ημερήσια βάση στο βρέφος από την ηλικία των έξι μηνών μέχρι και τη συμπλήρωση του τρίτου έτους ζωής. Θα υπάρχει και ομάδα σύγκρισης, όπου τα βρέφη θα λαμβάνουν πούδρα χωρίς καμιά δραστική ουσία. Υπάρχει επίσης πρόγραμμα ιατρικών επισκέψεων για τον διαρκή έλεγχο της υγείας των παιδιών. Κατά τη διάρκεια της μελέτης κανείς δεν θα γνωρίζει σε ποια ομάδα είναι το παιδί, ώστε τα αποτελέσματα που θα εξαχθούν να είναι αξιόπιστα.

Η έρευνα εστιάζει στα παιδιά με προδιάθεση να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 1, δηλαδή περίπου ένα στα 100 που είναι φορείς γονιδίων τα οποία τα θέτουν σε κίνδυνο νόσησης. Η ανίχνευση της προδιάθεσης για ινσουλινο-εξαρτώμενο διαβήτη γίνεται εύκολα με ένα απλό αιματολογικό τεστ που γίνεται συνήθως στα νεογνά για τον εντοπισμό και άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η από του στόματος χορήγηση ινσουλίνης σε μορφή πούδρας θα εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα να ανέχεται την ινσουλίνη του ίδιου του οργανισμού και έτσι να προληφθεί η εκδήλωση του διαβήτη τύπου 1. Προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης του συγκεκριμένου τύπου διαβήτη.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ