Οι παχύσαρκες είναι πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα

Οι παχύσαρκες είναι πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα

Το υπερβάλλον βάρος συνδέεται στενά με ορμονικές διαταραχές και προβλήματα γονιμότητας ενώ όταν συνδυαστεί με την εγκυμοσύνη δημιουργεί ποικίλες δυσκολίες σ’ αυτή τη κρίσιμη και ση...

Χαρτογραφήθηκαν τα γονίδια του διαβήτη τύπου 2

Χαρτογραφήθηκαν τα γονίδια του διαβήτη τύπου 2

Την πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα γονίδια που εμπλέκονται στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2, προσφέρει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Nature». Έτσι, μπαίνει ένα τέλος στην επιστ...

Η δυσανεξία στη λακτόζη συνδέεται με αυξημένη ανάγκη για Τ4

Η δυσανεξία στη λακτόζη συνδέεται με αυξημένη ανάγκη για Τ4

Υποθυρεοειδικοί ασθενείς με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να έχουν μια αυξημένη ανάγκη για λήψη από του στόματος λεβοθυροξίνης (Τ4), σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα ...

Η αϋπνία συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους

Πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει σχέση μεταξύ διαταραγμένου ύπνου και αύξησης βάρους- ιδιαίτερα μεταξύ ανθρώπων που εργάζονται σε βάρδιες και ανθρώπων με αϋπνία που φάνηκε να έχουν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως μπορεί να γίνεται αντίδραση στον οργανισμό όταν κάποιος δεν κοιμάται επαρκώς, οδηγώντας σε αποθήκευση περισσότερου λίπους και απώλεια μυϊκής μάζας. Ο Jonathan Cedernaes, του Uppsala University, δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι ο ύπνος έχει αναντικατάστατη λειτουργία. Δεν είναι μόνο για να διατηρούμε ενέργεια αλλά έχει πολλές άλλες λειτουργίες.

Για την έρευνα, επιλέχτηκαν 15 υγιείς άντρες και μελετήθηκαν δείγματα λίπους και μυών μετά από μια νύχτα με καλό ύπνο και μετά από νύχτα αϋπνίας. Όταν εξέτασαν το λιπώδη ιστό που συλλέχτηκε μετά από νύχτα αυπνίας, οι ερευνητές ανακάλυψαν αυξημένα επίπεδα πρωτεϊνών και άλλες αλλαγές που ενδεχομένως προάγουν την υψηλότερη αποθήκευση λίπους. Αντίθετα, τα δείγματα μυϊκού ιστού έδειξαν μείωση δομικής πρωτεΐνης που είναι αναγκαία για το χτίσιμο μυϊκής μάζας.

Ο Cedernaes δήλωσε ότι η απώλεια ύπνου καθαυτή μειώνει τις πρωτεΐνες που είναι σημαντικά στοιχεία των μυών. Καθώς έρευνες έδειξαν τάση μειωμένης μυϊκής μάζας σε εργαζόμενους με βάρδιες, ερευνητές είχαν υπογραμμίσει το ρόλο άλλων παραγόντων, όπως τάση κατανάλωσης σνακ όταν κάποιος μένει ξύπνιος αργά ή μειωμένης άσκησης λόγω κούρασης. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι μηχανισμοί σχετικοί με τους ιστούς παίζουν ρόλο άσχετα από τους παραπάνω παράγοντες.

Ο Cedernaes εξήγησε ότι η έλλειψη ύπνου θα μπορούσε να διαταράσσει τον ορμονικό κύκλο. Αυτό δεν βλάπτει μόνο την παραγωγή τεστοστερόνης και αυξητικών ορμονών αλλά προκαλεί και αύξηση στα πρωινά επίπεδα κορτιζόλης, που ενισχύει την αποθήκευση λίπους. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση φλεγμονής μετά από νύχτα αυπνίας, που έχει συνδεθεί με κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

 

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ