Σύγχρονη «επιδημία» η παχυσαρκία

Σύγχρονη «επιδημία» η παχυσαρκία

Η παχυσαρκία έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα, και ο όρος ‘επιδημία’ χρησιμοποιείται συχνά στις μέρες μας για να περιγράψει την...

Ο υπερθυρεοειδισμός και ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού

Ο υπερθυρεοειδισμός και ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού

Ο υπερθυρεοειδισμός στις γυναίκες ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, όπως υποστηρίζουν Δανοί ερευνητές που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη τους στο επι...

Χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με περισσότερο λίπος στην κοιλιά

Χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με περισσότερο λίπος στην κοιλιά

Παχύσαρκοι άνθρωποι με υπερβάλλον λίπος γύρω από τη μέση αντιμετωπίζουν κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D, αναφέρει νέα έρευνα.

Η αϋπνία συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους

Πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει σχέση μεταξύ διαταραγμένου ύπνου και αύξησης βάρους- ιδιαίτερα μεταξύ ανθρώπων που εργάζονται σε βάρδιες και ανθρώπων με αϋπνία που φάνηκε να έχουν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως μπορεί να γίνεται αντίδραση στον οργανισμό όταν κάποιος δεν κοιμάται επαρκώς, οδηγώντας σε αποθήκευση περισσότερου λίπους και απώλεια μυϊκής μάζας. Ο Jonathan Cedernaes, του Uppsala University, δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι ο ύπνος έχει αναντικατάστατη λειτουργία. Δεν είναι μόνο για να διατηρούμε ενέργεια αλλά έχει πολλές άλλες λειτουργίες.

Για την έρευνα, επιλέχτηκαν 15 υγιείς άντρες και μελετήθηκαν δείγματα λίπους και μυών μετά από μια νύχτα με καλό ύπνο και μετά από νύχτα αϋπνίας. Όταν εξέτασαν το λιπώδη ιστό που συλλέχτηκε μετά από νύχτα αυπνίας, οι ερευνητές ανακάλυψαν αυξημένα επίπεδα πρωτεϊνών και άλλες αλλαγές που ενδεχομένως προάγουν την υψηλότερη αποθήκευση λίπους. Αντίθετα, τα δείγματα μυϊκού ιστού έδειξαν μείωση δομικής πρωτεΐνης που είναι αναγκαία για το χτίσιμο μυϊκής μάζας.

Ο Cedernaes δήλωσε ότι η απώλεια ύπνου καθαυτή μειώνει τις πρωτεΐνες που είναι σημαντικά στοιχεία των μυών. Καθώς έρευνες έδειξαν τάση μειωμένης μυϊκής μάζας σε εργαζόμενους με βάρδιες, ερευνητές είχαν υπογραμμίσει το ρόλο άλλων παραγόντων, όπως τάση κατανάλωσης σνακ όταν κάποιος μένει ξύπνιος αργά ή μειωμένης άσκησης λόγω κούρασης. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι μηχανισμοί σχετικοί με τους ιστούς παίζουν ρόλο άσχετα από τους παραπάνω παράγοντες.

Ο Cedernaes εξήγησε ότι η έλλειψη ύπνου θα μπορούσε να διαταράσσει τον ορμονικό κύκλο. Αυτό δεν βλάπτει μόνο την παραγωγή τεστοστερόνης και αυξητικών ορμονών αλλά προκαλεί και αύξηση στα πρωινά επίπεδα κορτιζόλης, που ενισχύει την αποθήκευση λίπους. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση φλεγμονής μετά από νύχτα αυπνίας, που έχει συνδεθεί με κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

 

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ