Το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα και η λειτουργία του για μια υγιή σεξουαλική ζω…

Το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα και η λειτουργία του για μια υγιή σεξουαλική ζωή

Τα ανδρογόνα παράγονται στους όρχεις και τα επινεφρίδια και παίζουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά στη διαμόρφωση, ανάπτυξη και διατήρηση ενός υγιούς ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος....

Το κοιλιακό λίπος συνεισφέρει στην μετεμμηνοπαυσιακή εμφάνιση καρκίνου

Το κοιλιακό λίπος συνεισφέρει στην μετεμμηνοπαυσιακή εμφάνιση καρκίνου

Η κατανομή σωματικού λίπους στον κορμό είναι πιο σημαντική από το σωματικό βάρος όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε...

Γρίπη Α: Οι παχύσαρκοι μεταδίδουν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Γρίπη Α: Οι παχύσαρκοι μεταδίδουν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι μπορεί να μεταφέρουν και να μεταδίδουν τον ιό της γρίπης Α για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους από τους φυσιολογικού βάρους ανθρώπους. ...

Τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου ωοθηκών

Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια νεότερης γενιάς έχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Άμπερντιν και της Κοπεγχάγης, μελέτησαν στοιχεία από βάση δεδομένων της Δανίας που περιείχε στοιχεία για εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα γυναικών και τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, συνδυαστικά με δεδομένα για καρκίνους. Μετά την εξαίρεση των περιπτώσεων γυναικών που είχαν ήδη καρκίνο ή υπογονιμότητα, επικεντρώθηκαν σε δεδομένα για πάνω από 1,8 εκατομμύρια γυναίκες, 15-49 ετών, την περίοδο 1995-2014. Συνολικά, το 86% της ορμονικής αντισύλληψης αφορούσε σε χάπι που συνδύαζε διαφορετικές δοσολογίες συνθετικών οιστρογόνων και διαφορετικούς τύπους προγεστερόνης.

Μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων, όπως η ηλικία, ο αριθμός των απογόνων, η μόρφωση και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού ή ωοθηκών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που είχαν κάνει χρήση ορμονικής αντισύλληψης σε κάποια φάση της ζωής τους, είχαν 34% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, συγκριτικά με όσες δεν είχαν πάρει αντισυλληπτικά χάπια. Μάλιστα, σημειώθηκε 42% μείωση του κινδύνου στις νυν ή πρόσφατες χρήστριες και 23% σε όσες είχαν πάρει αντισυλληπτικά για 12 ή περισσότερους μήνες.

Η μείωση του κινδύνου στις νυν χρήστριες ήταν μεγαλύτερη ανάλογα με το διάστημα λήψης των αντισυλληπτικών και γενικότερα ήταν πιο έκδηλη σε όσες γυναίκες έπαιρναν συνδυασμό οιστρογόνων-προγεστερόνης.

Εν τέλει, η έρευνα έδειξε ότι η χρήση των ορμονικών αντισυλληπτικών δισκίων μείωνε κατά 21% τη συχνότητα των περιπτώσεων καρκίνου των ωοθηκών.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ