Νέο φάρμακο μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση

Νέο φάρμακο μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση

Μια νέα κολπική κάψουλα με μικρή περιεκτικότητα σε οιστρογόνα, θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα της ατροφίας του κόλπου και του αιδοίου που εμφανίζονται στις ε...

Πώς επηρεάζει η ωκυτοκίνη την αντίληψη του σώματος και της τροφής;

Πώς επηρεάζει η ωκυτοκίνη την αντίληψη του σώματος και της τροφής;

Μικρές μελέτες που διεξήχθησαν από βρετανούς και κορεάτες επιστήμονες, έδειξαν ότι οι ασθενείς με ψυχογενή ανορεξία ήταν λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν εμμονές με τη λήψη τροφής ή τ...

Επηρεάζει η φυσική άσκηση τα επίπεδα τεστοστερόνης;

Επηρεάζει η φυσική άσκηση τα επίπεδα τεστοστερόνης;

Μετά την άσκηση, τα επίπεδα τεστοστερόνης ανεβαίνουν, αλλά όχι για πολύ. Κάποιες φορές τα επίπεδα ανεβαίνουν 15 λεπτά μετά την άσκηση, ενώ κάποιες άλλες παραμένουν υψηλά για περίπο...

Χημικά στα καλλυντικά κάνουν κακό στις γυναικείες ορμόνες

Χημικές ουσίες που περιέχονται σε ευρείας χρήσης καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής προκαλούν αλλαγές στις αναπαραγωγικές ορμόνες των γυναικών, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Environment International.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου George Mason, υπό την καθηγήτρια Παγκόσμιας και Κοινοτικής Υγείας Δρ Άννα Πολλακ, ανέλυσε 509 δείγματα ούρων που είχαν συλλεχθεί από 143 γυναίκες, 18-44 ετών, χωρίς γνωστές ιατρικές παθήσεις και χρήση αντισυλληπτικών μέσων. Οι ερευνητές ήθελαν να συσχετίσουν την έκθεση σε χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής, όπως τα parabens με αντιμικροβιακή δράση και οι βενζοφαινόνες που δρουν ως αντηλιακά φίλτρα.

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει μείγματα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής σε σχέση με τις ορμόνες, σε υγιείς γυναίκες, αναπαραγωγικής ηλικίας, με μετρήσεις κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου», εξηγεί η Δρ Πολλακ. Από την επεξεργασία των δεδομένων οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ακόμα και η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα των χημικών ουσιών αυτών μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών.

Ένα εξίσου αξιοσημείωτο εύρημα της μελέτης ήταν ότι τα parabens και τα αντηλιακά φίλτρα σχετίζονται με μειωμένες αναπαραγωγικές ορμόνες, ενώ άλλες χημικές ουσίες σχετίστηκαν με αυξήσεις άλλων αναπαραγωγικών ορμονών, ένδειξη της πολυπλοκότητας τους.

«Αυτό που θα πρέπει να συγκρατήσουμε από τη μελέτη είναι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τη χρήση καλλυντικών και ειδών προσωπικής υγιεινής λόγω των χημικών ουσιών που περιέχουν. Έχουμε πρώιμες ενδείξεις ότι ουσίες όπως τα parabens αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων. Αν αυτό επιβεβαιωθεί περαιτέρω μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ορμονο-εξαρτώμενες νόσους, όπως ο καρκίνος του μαστού», καταλήγει η Δρ Πολλακ.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ