Υψηλή τεχνολογία στην υπηρεσία του Διαβήτη τύπου 1

Υψηλή τεχνολογία στην υπηρεσία του Διαβήτη τύπου 1

Αντλίες αντί ενέσεων ινσουλίνης σε ασθενείς με Διαβήτη τύπου 1 συνιστά η αμερικανική και ευρωπαϊκή ενδοκρινολογική εταιρεία, ενώ σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές η 24ωρη ...

Ασκήσεις με βάρη μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη

Ασκήσεις με βάρη μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη

Όλες οι μορφές άσκησης είναι καλές για το σώμα και το πνεύμα, ωστόσο ασκήσεις με βάρη φαίνεται να είναι πιο ωφέλιμες.

Κορτιζόλη: Η ορμόνη που προδίδει κακοποίηση στη γυναίκα

Κορτιζόλη: Η ορμόνη που προδίδει κακοποίηση στη γυναίκα

Η ορμόνη που θα μπορούσε να αποκαλύψει αν μια γυναίκα έχει υποστεί κακοποίηση μέσα στην ημέρα, ονομάζεται κορτιζόλη, αφού σύμφωνα με τους ερευνητές τα υψηλά της επίπεδα ανιχνευθήκα...

Η προλακτίνη προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2;

Η προλακτίνη, ορμόνη που συχνά συνδέεται με το θηλασμό, μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης, αν και ήταν στη φυσιολογική ακτίνα, είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσες είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα στη φυσιολογική ακτίνα. Η ερευνήτρια Jun Li, του Harvard T.H. Chan School of Public Health, στη Βοστόνη, δήλωσε ότι η προλακτίνη είναι ορμόνη με πολλές λειτουργίες-όχι μόνο στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό αλλά έχει και άλλες βιολογικές λειτουργίες, όπως στο μεταβολισμό και στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η Li δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η προλακτίνη ενδεχομένως επηρεάζει την έκκριση ινσουλίνης και την ευαισθησία σε αυτή. Αν και η έρευνα συνέδεσε τα υψηλότερα (αλλά ακόμα φυσιολογικά) επίπεδα της ορμόνης με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, η ερευνήτρια δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές αν υπάρχουν πρακτικές εφαρμογές από αυτά τα ευρήματα. Η ερευνήτρια δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε αν η αλλαγή των συγκεντρώσεων προλακτίνης είναι κατάλληλος τρόπος για την πρόληψη του διαβήτη.

Πρόσθεσε, ότι φυσιολογικά υψηλά επίπεδα της ορμόνης συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό. Επιπλέον, υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα μπορούν να προάγουν την αύξηση βάρους και να αυξήσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη μαζί με άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μελλοντικές έρευνες χρειάζονται για να διαπιστωθεί ο μηχανισμός και να αποκτήσουμε πρακτικές στρατηγικές, δήλωσε η ερευνήτρια. Ο ειδικός στον διαβήτη, Dr. Joel Zonszein, δήλωσε ότι πολλά είναι άγνωστα σχετικά με την προλακτίνη, η οποία είναι ορμόνη που παράγεται στην υπόφυση και στις γυναίκες αυξάνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού αλλά δεν γνωρίζουμε τη δράση της στους άντρες. Οι γιατροί γνωρίζουν ότι τα επίπεδα προλακτίνης φυσιολογικά ποικίλλουν πολύ. Ο Zonszein, του  Montefiore Medical Center στη Νέα Υόρκη, επίσης σημείωσε ότι το bromocriptine mesylate, φάρμακο για τον διαβήτη, μειώνει τα επίπεδα προλακτίνης, καθώς μειώνει τα επίπεδα σακχάρου-επίδραση που θα φαινόταν πως έρχεται σε αντίθεση με τα νέα ευρήματα.

Η έρευνα έγινε σε  8.600 υγιείς Αμερικανίδες. Οι περισσότερες ήταν λευκές και όταν άρχισε η έρευνα πάνω από 40 ή 50 ετών. Από αυτή την ομάδα, 699 γυναίκες εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια περιόδου που διήρκεσε 22 χρόνια. Οι ερευνητές προσάρμοσαν τα στοιχεία ώστε να υπολογίζουν το ενδεχόμενο να βρίσκεται στην εμμηνόπαυση μια γυναίκα καθώς και άλλους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη. Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα προλακτίνης της γυναίκας τόσο λιγότερο πιθανό ήταν  να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ