Νευρώνες προβλέπουν την αντίδραση του σώματος σε τροφή και νερό

Νευρώνες προβλέπουν την αντίδραση του σώματος σε τροφή και νερό

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αιχμής, νευροεπιστήμονες στο Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) απέκτησαν μια νέα προσέγγιση στο κύκλωμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει το νερό...

Η έλλειψη ύπνου αδυνατίζει τη μνήμη και παχαίνει το σώμα

Η έλλειψη ύπνου αδυνατίζει τη μνήμη και παχαίνει το σώμα

Σύμφωνα με μελέτη η οποία έγινε στο πανεπιστήμιο Brandeis στη Μασαχουσέτη και δημοσιεύθηκε στη Daily Mail, η έλλειψη ύπνου έχει αντίκτυπο στη μνήμη του ανθρώπου.

Διαβήτης τύπου 2: Ο διαταραγμένος ύπνος καθυστερεί την επούλωση πληγών

Διαβήτης τύπου 2:  Ο διαταραγμένος ύπνος καθυστερεί την επούλωση πληγών

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό SLEEP, μελέτησε την επίδραση του ανεπαρκούς ύπνου στην επούλωση των πληγών. Οι επιστήμονες συνέκριναν παχύσαρκους ποντικούς με διαβήτη 2, ...

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τους άνδρες από τα αναβολικά στεροειδή

Οι άνδρες που χρησιμοποιούν ανδρογόνα αναβολικά στεροειδή - όπως η τεστοστερόνη - ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και να αντιμετωπίσουν περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Internal Medicine».

 

Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή είναι φυσικές ή τεχνητές ενώσεις που δρουν με τρόπο παρόμοιο με την ορμόνη τεστοστερόνη. Τα αναβολικά στεροειδή συνδέονται με μια σειρά ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορούν άμεσα να αποδοθούν στις φαρμακολογικές τους δραστηριότητες.

Για τη μελέτη, 545 άνδρες που χρησιμοποίησαν ανδρογόνα αναβολικά στεροειδή συγκρίθηκαν με 5.450 μάρτυρες. Σε μια μέση παρακολούθηση 7,4 ετών, υπήρξαν 7 θάνατοι (1,3%) στους χρήστες ανδρογόνων αναβολικών στεροειδών και 23 θάνατοι (0,4%) μεταξύ των συμμετεχόντων στην ομάδα ελέγχου. Δηλαδή υπήρξε τριπλάσιος κίνδυνος θανάτου στην ομάδα με τα ανδρογόνα αναβολικά στεροειδή. Ο μέσος ετήσιος αριθμός νοσοκομειακών επαφών ήταν 0,81 στους χρήστες ανδρογόνων στεροειδών και 0,36 στους ελέγχους.

Η ακμή, η γυναικομαστία και η στυτική δυσλειτουργία επηρέασαν περισσότερο από το 10% των χρηστών ανδρογόνων αναβολικών στεροειδών και ο επιπολασμός αυτών των διαταραχών ήταν σημαντικά υψηλότερος από ό,τι στην ομάδα ελέγχου. «Αυτή η μελέτη έδειξε ότι τα αναβολικά στεροειδή συνδέονται με μια σειρά ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορούν άμεσα να αποδοθούν στις φαρμακολογικές τους δραστηριότητες» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Henrik Horwitz, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στη Δανία.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε εφέτος έδειξε ότι αρκετοί έφηβοι και οι νέοι ενήλικες χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα για να ενισχύσουν τη φυσική τους εμφάνιση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 2,9-4 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χρησιμοποιήσει αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Μεταξύ των μελετών υπάρχει και μια που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Sports Medicine», η οποία πραγματοποιήθηκε σε 142 bodybuilders. Απ’ αυτούς οι 88 έκαναν χρήση στεροειδών για τουλάχιστον δύο χρόνια, ενώ οι 54 δεν είχαν ιστορικό χρήσης οποιουδήποτε στεροειδούς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χρήστες αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών είχαν 22% πιθανότητα ρήξης τένοντα σε σύγκριση με το 6% εκείνων που δεν χρησιμοποιούσαν αναβολικά.

Οι συνηθισμένοι τύποι στεροειδών, που χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς λόγους ο καθένας και με διαφορετικές παρενέργειες, είναι η τεστοστερόνη, τα αναβολικά στεροειδή, η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη και η ινσουλίνη.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ