Η τεστοστερόνη προστατεύει από την πολλαπλή σκλήρυνση;

Η τεστοστερόνη προστατεύει από την πολλαπλή σκλήρυνση;

Υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στην προστασία τους από την εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης και άλλων αυτοάνοσων νόσων, αναφέρουν ερευνη...

Η άσκηση προστατεύει από τον διαβήτη

Η άσκηση προστατεύει από τον διαβήτη

Έρευνα που διήρκεσε 20 χρόνια έδειξε ότι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα φόρμας είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη.

Γονίδια, άστατος ύπνος αυξάνουν την πιθανότητα παχυσαρκίας

Γονίδια, άστατος ύπνος αυξάνουν την πιθανότητα παχυσαρκίας

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι στους ανθρώπους με γενετική προδιάθεση στην παχυσαρκία, οι άστατες συνήθειες ύπνου συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα παχυσαρκίας.

Μεταβολικό Σύνδρομο

metavolikoΒασικές διαταραχές του μεταβολικού συνδρόμου είναι η παχυσαρκία (κυρίως η κεντρικού τύπου), η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Κοινός παρανομαστής των διαταραχών αυτών είναι η παρουσία αντίστασης των περιφερικών ιστών, και κυρίως του μυϊκού ιστού, στη δράση της ινσουλίνης. Αυτή η ινσουλινοαντίσταση δεν είναι νόσος, είναι όμως κεντρική μεταβολική διαταραχή. Υπάρχει και μια σειρά διαταραχών που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο και είναι η υπερουριχαιμία, το λιπώδες ήπαρ, η υπνική άπνοια, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η αυξημένη πηκτικότητα του αίματος κ.λ.π.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα παζλ μεταβολικών διαταραχών που οδηγούν αναπόφευκτα στην αθηρωμάτωση και την καρδιαγγειακή νόσο. Βασικές ψηφίδες αυτού του παζλ είναι η παχυσαρκία (κυρίως η κεντρικού τύπου), η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Κοινός παρανομαστής των διαταραχών αυτών είναι η παρουσία αντίστασης των περιφερικών ιστών (και κυρίως του μυϊκού ιστού) στη δράση της ινσουλίνης. Αυτή η ινσουλινοαντίσταση δεν είναι νόσος, είναι όμως κεντρική μεταβολική διαταραχή που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης των διαταραχών που συναποτελούν το μεταβολικό σύνδρομο, ενώ συνδέεται αιτιολογικά με τις διαταραχές αυτές. Σήμερα, εκτός των βασικών συνιστωσών του μεταβολικού συνδρόμου, αναφέρεται και μια σειρά άλλων διαταραχών που σχετίζονται με αυτό: η υπερουριχαιμία, το λιπώδες ήπαρ, η υπνική άπνοια, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η αυξημένη πηκτικότητα του αίματος κ.λ.π.

Οι διαταραχές αυτές δεν οριοθετούν βεβαίως το μεταβολικό σύνδρομο, εντούτοις συνδέονται με αυτό, εξαιτίας της κοινής μεταβολικής τους αναφοράς, που είναι η ινσουλινοαντίσταση.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ