Η απότομη απώλεια βάρους στις ηλικιωμένες δείχνει κίνδυνο για Alzheimer

Η απότομη απώλεια βάρους στις ηλικιωμένες δείχνει κίνδυνο για Alzheimer

Γυναίκες με γονιδιακή ποικιλομορφία που συνδέεται με τη νόσο Alzheimer εμφανίζουν πιο απότομη πτώση του Δείκτη Μάζας Σώματος μετά την ηλικία των 70 σε σχέση με γυναίκες χωρίς την π...

Η βαριατρική επέμβαση μπορεί να είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαβήτη …

Η βαριατρική επέμβαση μπορεί να είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2

Σύμφωνα με ερευνητές του King’s College του Λονδίνου και του Καθολικού Πανεπιστημίου της Ρώμης, μια νέα μελέτη που έκαναν σε 60 παχύσαρκα άτομα με διαβήτη, ηλικίας 30 έως 60 ετών κ...

Η παχυσαρκία πριν την εγκυμοσύνη συνδέεται στενά με τη νεογνική θνησιμότητα

Η παχυσαρκία πριν την εγκυμοσύνη συνδέεται στενά με τη νεογνική θνησιμότητα

Η παχυσαρκία πριν την εγκυμοσύνη συνδέεται στενά με την παιδική θνησιμότητα και η συμμόρφωση με οδηγίες σχετικά με την αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη έχουν περιορισμένη επίδραση στο...

Οστεοπόρωση

Στόχος της διαιτητικής αγωγής για την οστεοπόρωση αποτελεί η καθυστέρηση ή ο περιορισμός της απώλειας της οστικής μάζας συμφωνα με τον Ενδοκρινολόγο. Εντοπίζοντας τα επιμέρους στοιχεία μιας προληπτικής αλλά και θεραπευτικής αγωγής αυτά είναι:

   Τα άτομα, τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης ή πάσχουν από  οστεοπόρωση πρέπει να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη διατροφή με επαρκή πρόσληψη ασβεστίου. Παρακάτω παρατίθενται οι σημαντικότερες πηγές πρόσληψης ασβεστίου:

 

•Πλούσια πηγή ασβεστίου αποτελούν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) με πολύ καλό ποσοστό απορρόφησης. Με δεδομένο το γεγονός ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου είναι από 800 – 1000 mg ημερησίως για υγιείς ενήλικες φτάνοντας έως 1200 – 1500 mg για ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως τα παιδιά, οι έγκυες, οι θηλάζουσες, οι μετεμηνοπαυσιακές γυναίκες, τουλάχιστον 2 με 3 μερίδες γαλακτοκομικών (κατά περίπτωση) ημερησίως είναι απαραίτητες.
•Σημαντικές ποσότητες ασβεστίου εντοπίζονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, ραδίκια, σπανάκι, γογγύλια), στα φασόλια, στα ολόκληρα δημητριακά, με μειωμένο όμως βαθμό απορρόφησης. Κι αυτό καθώς η παρουσία οξέων όπως τα φυτικά και οξαλικά, δεσμεύουν ένα σημαντικό ποσοστό αυτού.
•Επίσης στα λιπαρά ψάρια και αυτά τα οποία καταναλώνονται με τα κόκαλα (π.χ. σαρδέλα).
•Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να γίνει αναφορά σε άτομα τα οποία, είτε λόγω κάποιας ενδογενούς διαταραχής (π.χ. δυσανοχή στη λακτόζη) είτε λόγω μη αρέσκειας, δεν καταναλώνουν ικανοποιητικές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων. Σε αυτά είναι σημαντικό να ενισχυθεί το διαιτολόγιό τους με τροφές που αποτελούν καλές εναλλακτικές πηγές ασβεστίου. Οι περισσότερες όμως φυτικές τροφές που αναφέρθηκε ότι περιέχουν ασβέστιο, δεν εμφανίζουν υψηλό βαθμό βιοδιαθεσιμότητας αυτού. Για το λόγο αυτό συστήνεται η κατανάλωση τροφών με ικανοποιητική περιεκτικότητα άλλά και απορρόφηση του ασβεστίου αυτών από των οργανισμό. Τέτοιες είναι το σουσάμι και τα προϊόντα του, ταχίνι και χαλβάς, οι οποίες περιέχουν υψηλά ποσά ασβεστίου, τα οποία μάλιστα απορροφούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, λόγω της μη παρουσίας σε αυτά τα τρόφιμα φυτικών οξέων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η κατανάλωση 50 γρ.  ταχινιού ή σουσαμιού ή χαλβά ημερησίως καλύπτει σημαντικό μέρος (της τάξεως του 30 – 40 %) της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου για έναν ενήλικα.

2.   Επιβάλλεται ο περιορισμός της κατανάλωσης της καφεΐνης.
3.   Μείωση στην κατανάλωση των φυτικών ινών.
4.   Αποφύγεί εφαρμογή  διαιτών με υπερβολικές ποσότητες πρωτεΐνης.
5.   Αποφυγή στην κατάχρηση οινοπνεύματος.
6.   Ελάττωση ή διακοπή του καπνίσματος.
7.   Υιοθέτηση ενός τακτικού προγράμματος άσκησης, το οποίο να περιλαμβάνει και ήπιες ασκήσεις με βάρη.
9.   Σε ορισμένες περιπτώσεις,ο Ενδοκρινολόγος προτείνει τη χορήγηση συμπληρωμάτων ασβεστίου ή ακόμα και φαρμακευτική θεραπευτική αγωγή.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον ειδικό Ενδοκρινολόγο-Διαβητολόγο

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ