To stress είναι αναπόφευκτο στη ζωή. Αν το δούμε όμως από τη θετική πλευρά, το λίγο stress, μας βοηθά να πειθαρχούμε περισσότερο στην εργασία μας και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Στην περίπτωση όμως έχουμε υπερβολικό άγχος, θα μας βοηθήσει πολύ να συμβουλευτούμε τον ενδοκρινολόγος μας, ώστε να μας συστήσει μία αντί-stress διατροφή.

Κι αυτό γιατί ο ενδοκρινολόγος μπορεί να συσχετίσει ιδιότητες συγκεκριμένων τροφών με την καταστολή του stress και έτσι, τρώγοντας ορισμένες τροφές, μπορεί να βοηθηθούμε στη διαχείριση του άγχους μας.
Κάποιες αντί-stress τροφές είναι οι εξής:

1. Αμύγδαλα και καρύδια
Τα Αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνες Β και Ε, που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ τα καρύδια και τα πράσινα αμύγδαλα θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση.

2. Αποξηραμένα βερίκοκα
Το Μαγνήσιο που βρίσκεται στα βερίκοκα, ανακουφίζει από το άγχος και είναι ένα φυσικό συστατικό για τη μυϊκή χαλάρωση.

3. Αβοκάντο
Τα Μονοακόρεστα λίπη και το Κάλιο που βρίσκονται στο αβοκάντο, βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ λέει ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι να καταναλώνουμε αρκετό κάλιο (το αβοκάντο περιέχει περισσότερο κάλιο από την μπανάνα).

4. Σολομός
Οι Δίαιτες πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν από καρδιαγγειακές νόσους.

5. Σπανάκι
Η ανεπάρκεια του μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες και κούραση. Ένα φλιτζάνι σπανάκι παρέχει το 40 τοις εκατό των καθημερινών μας αναγκών σε μαγνήσιο.

6. Γαλοπουλα
Το κρέας της γαλοπούλας περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-τρυπτοφάνη. Αυτό το αμινοξύ ενεργοποιεί την απελευθέρωση της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας στον εγκέφαλο που σχετίζεται με την καλή διάθεση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι που τρώνε γαλοπούλα μπορούν να χαλαρώσουν. Πράγματι, η L-τρυπτοφάνη έχει μια κατευναστική επίδραση.

7. Γλυκοπατάτα
Οι Γλυκοπατάτες μπορεί να μειώσουν σημαντικά το άγχος, αφού καλύπτουν την επιθυμία σας για υδατάνθρακες και ζάχαρη. Περιέχουν β-καροτένιο, διάφορες βιταμίνες και φυτικές ίνες που βοηθούν το σώμα σας στην επεξεργασία των υδατανθράκων με ένα αργό ρυθμό. Έχουν δηλ. χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

8. Πράσινα λαχανικά
Το Μπρόκολο, το Λάχανο και άλλα λαχανικά, περιέχουν τις βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός για την διατήρηση της δύναμής του σε περιόδους στρες.

9. Πορτοκάλι
Μια μελέτη ψυχοφαρμακολογίας στη Γερμανία, διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C βοηθά στη μείωση του στρες και την αποκατάσταση της αρτηριακής πίεσης και της κορτιζόλης σε φυσιολογικά επίπεδα, μετά από μια αγχωτική κατάσταση. Η βιταμίνη C είναι επίσης γνωστό ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.