Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι πάθηση που προκαλεί πόνο και καούρα (αίσθηση καψίματος, καύσος στομάχου) στην περιοχή του κάτω μέρους του στέρνου και στο το άνω μέρος της κοιλιάς (επιγαστρική περιοχή). Ο πόνος μπορεί να αντανακλάται προς το άνω μέρος του θώρακα του ασθενούς. Σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι επίσης δυνατόν να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως δυσοσμία στόματος, δυσκολίες στην κατάποση, βήχας, συμπτώματα συμβατά με άσθμα, πόνος στο λαιμό και δυσκολίες αναπνοής.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οφείλεται στο ότι το περιεχόμενο του στομαχιού επανέρχεται πίσω στον οισοφάγο. Ο κατώτερος σφιγκτήρας του οισοφάγου είναι ανεπαρκής και έτσι το περιεχόμενο του στομαχιού δεν συγκρατιέται και επιστρέφει πίσω στον οισοφάγο. Η βλεννογόνος του στομαχιού έχει την ικανότητα να προστατεύεται από την οξύτητα του περιεχόμενου του οργάνου. Το ίδιο δεν συμβαίνει στον οισοφάγο ο οποίος όταν έρχεται σε επαφή με το γαστρικό περιεχόμενο υφίσταται βλάβες.

Όταν η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνει περιστασιακά, οι συνέπειες δεν είναι σοβαρές. Όταν όμως το πρόβλημα είναι συνεχές και καθίσταται χρόνιο, δημιουργείται κίνδυνος για σοβαρότερες επιπλοκές. Σε αυτές περιλαμβάνονται η οισοφαγίτιδα, το έλκος στον οισοφάγο, η στένωση του οισοφάγου, η προκαρκινική αλλοίωση των κυττάρων της βλεννογόνου του οισοφάγου και ο καρκίνος του οισοφάγου (οισοφάγος Barrett)

Αντιμετώπιση

  1. Μια προσεγμένη επιλογή των τροφών και η υιοθέτηση σωστών κανόνων διατροφής μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα της παλινδρομικής νόσου και της οισοφαγίτιδας. Ορισμένες τροφές και ποτά ασκούν βλαπτική δράση και επιδεινώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και της οισοφαγίτιδας.
  2. Τρώτε μικρά, ελαφριά και συχνά γεύματα.
  3. Αποφεύγεται τα μεγάλα γεύματα.
  4. Περιορίστε ή/και αποφύγετε: Τα λιπαρά γεύματα (κρέας μικρών ζώων, ζαμπόν, μπέικον, αλλαντικά, κονσέρβες, λιπαρά ψάρια, λιπαρές σάλτσες, πχ μαγιονέζα, λιπαρά τυριά, τηγανιτό βούτυρο, λάδι ή μαργαρίνη), τα τηγανητά ,  τη σοκολάτα, τον καφέ ,  τη μέντα, τα μπαχαρικά, τα αλκοολούχα ποτά, τους όξινους χυμούς φρούτων (πορτοκαλιού, λεμονιού, ντομάτας) ,  τα αεριούχα ποτά, τη σόδα, τα γλυκά με σιρόπι (Kouταλιoύ, ταψιού, λουκουμάδες, σαντιγί, μεγάλη ποσότητα μελιού ή μαρμελάδας), τις πίπες με φύλλο, τις σούπες και τα υγρά το βράδυ, άγουρα ή ξηρά φρούτα, αγγούρια, μανιτάρια, ραπανάκια, λάχανο, κάστανα, τουρσιά, ξύδι, σκόρδο, λεμόνι, πικάντικες σάλτσες, κέτσαπ, μουστάρδα, πιπέρι, πάπρικα.

Η αυστηρότητα στην τήρηση των παραπάνω διαιτητικών οδηγιών σχετίζεται με τη βαρύτητα της παλινδρομικής νόσου.  Οι προσωπικές σας παρατηρήσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία για το ποιες τροφές είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές για σας