Ορισμός: είναι μια λειτουργική διαταραχή της κινητικότητας του γαστρεντερικού συστήματος, που προκαλεί υποτροπιάζοντα επεισόδια κοιλιακού πόνου, δυσκοιλιότητας, ή και διάρροιας, χωρίς οργανική βλάβη του εντέρου. Η αιτία είναι άγνωστη. Καμία οργανική ή βιοχημική βλάβη δεν ανευρίσκεται. Συνήθως συνυπάρχει κάποιου βαθμού αγχώδης διαταραχή ή κατάθλιψη. Είναι συχνή κατάσταση και η ηλικία έναρξης των συμπτωμάτων είναι η εφηβεία και το τέλος της δεύτερης δεκαετίας της ζωής. Προσβάλλονται συχνότερα γυναίκες.

Μερικοί παράγοντες που έχουν συνδεθεί με την πρόκληση και την επιδείνωση της κατάστασης αυτής είναι:

1. Παθολογική κινητικότητα του εντέρου (σπασμός)

2. Ευαισθησία του τοιχώματος του εντέρου με αποτέλεσμα μικρή διάτασή του να προκαλεί πόνο

3. Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες (άγχος, επαγγελματικές απαιτήσεις, βαθμός δραστηριότητας, οικονομική κατάσταση, οικογενειακή κατάσταση, κατάθλιψη).

 

 

Διαγνωστικά κριτήρια Ευερέθιστου
Εντέρου*
Κοιλιακός πόνος ή δυσφορία συνολικής
διάρκειας 12 εβδομάδων μέσα στους τελευταίους 12 μήνες σε συνδυασμό με
2 από τα παρακάτω:
Ύφεση των συμπτωμάτων με την αφόδευση
Μεταβολή της συχνότητας των κενώσεων
με την έναρξη των συμπτωμάτων
Μεταβολή της σύστασης
των κοπράνων με την έναρξη των συμπτωμάτων

 

 

Ποιες τροφές ερεθίζουν το έντερο;

 

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι τελείως ειδικές και χαρακτηριστικές για το κάθε άτομο. Καλό είναι λοιπόν όταν κάποιος διαπιστώσει ότι εμφανίζει τα συμπτώματα της πάθησης να διαμορφώνει μία προσωπική λίστα τροφών και φαγητών που τον ενοχλούν. Η επιλογή των τροφών επίσης γίνεται και με βάση την συχνότητα εμφάνισης της δυσκοιλιότητας ή της διάρροιας. Παρακάτω φαίνονται οι συνηθέστερες τροφές που δημιουργούν πρόβλημα σε άτομα με ευερέθιστο έντερο. Οι τροφές αυτές προκάλεσαν έντονα συμπτώματα σε περισσότερο από 20% των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όπως προέκυψε από μελέτες Βρετανών επιστημόνων:Δημητριακά (κυρίως σιτάρι και καλαμπόκι), γαλακτοκομικά, καφές, τσάι, σοκολάτα, πατάτα, κρεμμύδι, εσπεριδοειδή. Άλλες τροφές που αναφέρονται συχνά είναι: Το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά τρόφιμα, τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η σορβιτόλη και η ασπαρτάμη και το αλκοόλ.

 

Συμβουλές (διαιτητικές και άλλες)

 

Για να διαπιστώσετε εάν για την ευαισθησία του εντέρου ευθύνεται η διατροφή που ακολουθείτε, μπορείτε να κρατήστε καταγράψετε τις τροφές που καταναλώνετε για μια εβδομάδα. Σημειώστε τι ακριβώς περιλαμβάνει το διαιτολόγιό σας και σε ποιες ποσότητες. Καταγράψτε, επίσης τα συμπτώματα που εκδηλώνονται μετά την κατανάλωση κάθε τροφής καθώς και. Σκοπός αυτών είναι να παρατηρήσετε εάν εμφανίζετε δυσλειτουργία του εντέρου ή κάποιο άλλο σύμπτωμα με την κατανάλωση ορισμένων τροφών σε αντίθεση με άλλες. Ενδέχεται με τον τρόπο αυτό να εντοπίσετε τις τροφές που εντείνουν το πρόβλημα. Αποκλείστε από το διαιτολόγιό σας τις συγκεκριμένες τροφές και παρατηρήστε εάν τα συμπτώματα υποχωρούν. Εάν πράγματι η κατάσταση βελτιώνεται και θέλετε να το επιβεβαιώσετε, μπορείτε να εισαγάγετε και πάλι στο διαιτολόγιό σας την τροφή για να δείτε αν θα υπάρξει επιδείνωση. Η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, που περιλαμβάνει ανεπεξέργαστες τροφές (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά) συνήθως βοηθάει Εάν ταλαιπωρείστε από δυσκοιλιότητα ή διάρροια, φροντίστε να καταναλώνετε περισσότερες φυτικές ίνες, όπως πίτουρο σιταριού. Αν κάτι τέτοιο σας επιδεινώνει το πρόβλημα, εξετάστε το ενδεχόμενο να είστε αλλεργικοί στο σιτάρι.Τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε πολλές περιπτώσεις ενοχοποιούνται. Μπορείτε να περιορίσετε την κατανάλωση τυριών, γάλακτος, βουτύρου και κρέμας για λίγες εβδομάδες έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν με την απουσία τους υπάρχει κάποια βελτίωση.Η μέντα βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου.Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει. Βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου μειώνοντας το φούσκωμα και στην αντιμετώπιση του στρες. Η νικοτίνη και άρα το κάπνισμα επιδεινώνει την κατάσταση.

 

ΔΙΑΙΤΑ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

 

Μια αρχική δίαιτα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνει:

 

· Άφθονα υγρά σε μορφή ροφημάτων (χαμομήλι, χυμοί φρούτων χωρίς ίνες κ.λ.π.).

· Κρέας, ψάρι, πουλερικά βραστά ή ψητά

· Ψωμί, κατά προτίμηση λευκό και φρυγανισμένο.

· Καλά βρασμένες πατάτες.

· Γαλακτομικά προϊόντα, εφόσον γίνονται ανεκτά, δεν προκαλούν δηλαδή φουσκώματα ή διάρροιες.

· Ζυμαρικά ή ρύζι καλοβρασμένα

· Λαχανικά και σαλάτες, βραστά σε μικρή ποσότητα

· Βραστά λαχανικά, μόνο αυτά που γίνονται ανεκτά.

· Φρούτα, σε μέτρια ποσότητα, υπό μορφή κομπόστας ή ωμά, εάν είναι μαλακά.

 

Αποφύγετε να τρώτε:

 

· Λιπαρά και τηγανιτά φαγητά ή φαγητά με καρυκεύματα

· Κονσέρβες, αλλαντικά, θαλασσινά

· Όσπρια

· Ωμά χορταρικά ή λαχανικά

· Φρούτα άγουρα ή φρούτα με τη φλούδα

· Ξηρούς καρπούς

· Γαλακτομικά προϊόντα αν έχετε διαπιστώσει ότι σας πειράζουν

· Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά, τους καφέδες, τα αεριούχα αναψυκτικά

 

Τρόπος διατροφής

· Μικρά και συχνά γεύματα.

· Κάντε δίαιτα σε περίπτωση αυξημένου βάρους.

· Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το γεύμα.

 

Διαιτητικές οδηγίες για το Ευερέθιστο Έντερο
Δεν υπάρχει το μαγικό διαιτολόγιο για όλους τους ασθενείς.
Αποφυγή τροφίμων που αναμφίβολα και σταθερά προκαλούν
ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
Οι φυτικές ίνες συνήθως ωφελούν όταν συνυπάρχει δυσκοιλιότητα.
Δεν έχει μεγάλη σημασία το είδος των φυτικών ινών.
Όταν υπάρχουν φουσκώματα και πολλά αέρια μπορεί να βοηθήσει η αποφυγή μεγάλων υπερθερμιδικών γευμάτων, λάχανου, ανθρακούχων ποτών και οσπρίων.
Τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.