Πως να αντιμετωπίσετε τον προδιαβήτη

Πως να αντιμετωπίσετε τον προδιαβήτη

Όλοι γνωρίζουν τι είναι ο διαβήτης και τις σοβαρές συνέπειες που προκαλεί στην υγεία, όπως τύφλωση, εγκεφαλικό και έμφραγμα. Ωστόσο η πλειοψηφία αγνοεί παντελώς τι είναι ο προδιαβή...

Ερευνώντας τη σχέση μεταξύ οιστρογόνων και ημικρανίας

Ερευνώντας τη σχέση μεταξύ οιστρογόνων και ημικρανίας

Ερευνητές άρχισαν να κατανοούν καλύτερα τη σχέση μεταξύ επιπέδων οιστρογόνων και ημικρανίας στις γυναίκες.

Λιποβαρή μωρά έχουν περισσότερο σωματικό λίπος

Λιποβαρή μωρά έχουν περισσότερο σωματικό λίπος

Μωρά που γεννήθηκαν με πολύ χαμηλό βάρος έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν περισσότερο σωματικό λίπος σε σχέση με παιδιά που είχαν φυσιολογικό βάρος στη γέννηση, αναφέρε...

Σύνδεση Καρδιακής-Νεφρικής Νόσου κατά την Μετεμμηνοπαυσιακή Περίοδο

Το θηλυκό φύλο, η μετα-εμμηνόπαυση, η χρόνια νεφρική νόσος (CKD) και η μικροαγγειακή νόσος, είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF). Η κατανόηση της αλληλεξάρτησης μεταξύ αυτών των παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά στον εντοπισμό νέων στοχευμένων φαρμάκων για μελλοντική θεραπεία.
Η παρούσα ανασκόπηση εξετάζει τα δεδομένα για τον προστατευτικό ρόλο της οιστραδιόλης (Ε2) στη σχετιζόμενη με CKD μικροαγγειακή νόσο και το σχετικό HFpEF. Τα αυξημένα επίπεδα κυκλοφορούντων ουρητικών τοξινών (UTs) κατά τη διάρκεια της CKD μπορούν να δράσουν σε συνέργεια με ορμονικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της μετα-εμμηνόπαυσης και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στεφανιαία μικροαγγειακή ενδοθηλιακή δυσλειτουργία στο HFpEF.
Με βάση μια εκτεταμένη ανάλυση και μελέτες της συλλογής γονιδίων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι συσσωρευμένες ουρητικές τοξίνες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη νεφρική και καρδιακή ενδοθηλιακή ομοιόσταση, προκαλώντας εκτεταμένες φλεγμονώδεις αποκρίσεις και ξεκινώντας τη δυσλειτουργία της αγγειογένεσης. Η οιστραδιόλη μπορεί να προστατεύσει το (μυο)ενδοθήλιο παρεμποδίζοντας την επαγόμενη από τις UTs φλεγμονή και βελτιώνοντας την ουραιμική αιμορραγία και την προδιάθεση για θρομβώσεις που σχετίζονται με τις UT, μέσω της αποκατασταθείσας ικανότητας πήξης και της αιμόστασης στα τραυματισμένα αγγεία.

Cardiorenal disease connection during post-menopause: The protective role of estrogen in uremic toxins induced microvascular dysfunction; Jiayi Pei, Magdalena Harakalova, Hester den Ruijter et al.; International Journal of Cardiology (July 2017).

Κάντε download το παρακάτω PDF για να δείτε ολόκληρο το άρθρο.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ