Βλαστικά κύτταρα κατά διαβήτη τύπου 2

Βλαστικά κύτταρα κατά διαβήτη τύπου 2

Με ειδικά καλλιεργημένα βλαστικά κύτταρα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο μέλλον ο διαβήτης τύπου 2 σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Stem Cell Reports».

Επανειλημμένη χρήση αντιβίωσης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Επανειλημμένη χρήση αντιβίωσης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Η επανειλημμένη χρήση ορισμένων αντιβιοτικών μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2, αναφέρει νέα έρευνα.

Σοβαρή ψυχική νόσος και αύξηση του κινδύνου για διαβήτη

Σοβαρή ψυχική νόσος και αύξηση του κινδύνου για διαβήτη

Άνθρωποι με σοβαρή ψυχική νόσο έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότατες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με ανθρώπους χωρίς διαβήτη,  αναφέρουν ερευνητές του University of Calif...

Συσχέτιση του Δείκτη Μάζας Σώματος με τα Επίπεδα Γλυκόζης και Λιπιδίων σε Παχύσαρκα και Υπέρβαρα Παιδιά και Εφήβους

Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογηθεί ο επιπολασμός των ανωμαλιών στα προφίλ λιπιδίων και γλυκόζης στο πλάσμα, μεταξύ παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών και εφήβων και να εκτιμηθεί η παρουσία συσχέτισης μεταξύ του Δείκτη Μάζας Σώματος και άλλων δεικτών συν-νοσηρότητας και για τα δύο προφίλ.

Στη μελέτη εντάχθηκαν 417 άτομα από το 2008 έως το 2012, ηλικίας μεταξύ 7 και 18 ετών, με BMI πάνω από το Z-score +1. Πραγματοποιήθηκε ανθρωπομετρία και δειγματοληψία αίματος. Ο επιπολασμός των δυσλιπιδαιμιών, της υπεργλυκαιμίας και της αντίστασης στην ινσουλίνη αξιολογήθηκε μαζί με τους συσχετισμούς αυτών των μεταβλητών με την αύξηση του Z-BMI.

Η δυσλιπιδαιμία παρατηρήθηκε στο 43,4% των αγοριών και στο 66,1% των κοριτσιών, χωρίς διαφορά μεταξύ των φύλων. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης ανιχνεύθηκαν στο 6,2% των ατόμων. Η αντίσταση στην ινσουλίνη ήταν παρούσα στο 32,3% και στο 41,7% των περιπτώσεων, χωρίς στατιστική σημασία μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Οι συσχετίσεις μεταξύ του Z-BMI σημειώθηκαν: για τα τριγλυκερίδια σε ολόκληρη την ομάδα και μεταξύ των κοριτσιών και για την HDL-c, μόνο μεταξύ των κοριτσιών. Για τη γλυκόζη, παρατηρήθηκε συσχέτιση για ολόκληρη την ομάδα, αλλά όχι όταν στρωματοποιήθηκε κατά φύλο. Οι δείκτες της αντίστασης στην ινσουλίνη συσχετίστηκαν όλοι με το Z-BMI.

Συμπερασματικά, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία οδηγούν σε υψηλό επιπολασμό της δυσλιπιδαιμίας και της αντίστασης στην ινσουλίνη. Τα BMI Ζ-scores έδειξαν μία ασθενή θετική συσχέτιση με τη γλυκόζη και τα τριγλυκερίδια και αρνητική  με την HDL-c. Ο ισχυρότερος θετικός συσχετισμός βρέθηκε με τους δείκτες αντίστασης στην ινσουλίνη.

Correlation of BMI Z-scores with glucose and lipid profiles among overweight and obese children and adolescents; Carlos Alberto Nogueira-de-Almeida, Elza Daniel de Mello; Jornal de pediatria (Sep 2017).

Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο, κάντε download στο παρακάτω PDF.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ