Ο φαιός λιπώδης ιστός στη μάχη κατά της παχυσαρκίας

Ο φαιός λιπώδης ιστός στη μάχη κατά της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία είναι μια σύνθετη διαταραχή και προκαλείται από τη μεγάλη συσσώρευση σωματικού λίπους πού είναι αποτέλεσμα της ανισορροπίας μεταξύ της ενέργειας που προσλαμβάνεται και...

Τα γονίδια μπορεί να παίζουν ρόλο στην πιο σοβαρή μορφή προεμμηνορρυσιακού συνδρ…

Τα γονίδια μπορεί να παίζουν ρόλο στην πιο σοβαρή μορφή προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου

Νέα έρευνα συνδέει τη δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων με την προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή, που επηρεάζει το 2% έως 5% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Οι στατίνες συνδέονται με την εμφάνιση διαβήτη

Οι γυναίκες μέσης ή και μεγαλύτερης ηλικίας που παίρνουν στατίνες από τον ενδοκρινολόγο για τον έλεγχο της χοληστερίνης, αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτ...

Η Διάγνωση του Καρκίνου του Προστάτη Επηρεάζει τη Διαχείριση του Προϋπάρχοντος Διαβήτη;

Τόσο ο καρκίνος του προστάτη (PCa) όσο και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (T2DM) αποτελούν διαδεδομένες καταστάσεις που συχνά συνυπάρχουν στους άνδρες. Η παρούσα μελέτη εξέτασε ειδικά τις επιπτώσεις της διάγνωσης PCa και της θεραπείας του, στη θεραπεία T2DM.
Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα παρατήρησης από τη βάση δεδομένων Sweden Cancer για τον καρκίνο του προστάτη και διεξήχθη σε μια ομάδα 16.778 ανδρών με T2DM, εκ των οποίων 962 διαγνώστηκαν με PCa κατά τη διάρκεια μέσης παρακολούθησης 2,5 ετών.
Βρέθηκε ότι άτομα με T2DM που διαγιγνώσκονται με PCa, ιδιαίτερα εκείνα που έλαβαν αγωγή με αγωνιστές GnRH, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν δύο διαδοχικές κλιμακώσεις της θεραπείας για T2DM. Αυτό υποδηλώνει την ανάγκη στενότερης παρακολούθησης των ανδρών με PCa όσο και T2DM, καθώς η συνύπαρξη PCa και οι επακόλουθες θεραπείες θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιδεινώσουν τον έλεγχο του T2DM.

Does a prostate cancer diagnosis affect management of pre-existing diabetes? Results from PCBaSe Sweden: a nationwide cohort study; Danielle Crawley, Hans Garmo, Sarah Rudman, et al; BMJ Open (Mar 2018).

Αν θέλετε να δείτε ολόκληρο το άρθρο, κάντε download το παρακάτω PDF.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ