Φάρμακο-«ασπίδα» για την καρδιά των διαβητικών

Φάρμακο-«ασπίδα» για την καρδιά των διαβητικών

Νέα Ορλεάνη. Ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια ως φάρμακο μιας εντελώς νέας κατηγορίας για την αντιμετώπιση του διαβήτη και στην πορεία φάνηκε ότι μπορεί να προσφέρει και νίκες στη μάχ...

Άσκηση και βάρη κατά του Διαβήτη

Άσκηση και βάρη κατά του Διαβήτη

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης θωρακίζουν τις γυναίκες από την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Εκτιμάται δε, ότι η αύξηση τ...

Κλιμακτήριος: Η προειδοποιητική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας

Κλιμακτήριος: Η προειδοποιητική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας

Παλαιότερα μπορεί να θεωρείτο μια φυσιολογική διαδικασία γήρανσης του οργανισμού, όμως στη σύγχρονη εποχή θεωρείται ότι η εμμηνόπαυση είναι ασθένεια και ως τέτοια πρέπει να αντιμετ...

Η Θεραπεία της Συνεχούς Θετικής Πίεσης των Αεραγωγών στο Διαβήτη Κύησης με Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) σχετίζεται με τον διαβήτη της κύησης (GDM). Αυτή η μελέτη αξιολόγησε τα αποτελέσματα της συνεχούς θετικής πίεσης των αεραγωγών (CPAP) σε παχύσαρκες έγκυες γυναίκες με GDM και OSA.
Διεξήχθη μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή (Απρίλιος 2014 - Ιούνιος 2016). Οι παχύσαρκες γυναίκες που βρίσκονταν σε κύηση 24-34 εβδομάδων, με ελεγχόμενη διατροφή GDM , εξετάστηκαν για OSA. Εκείνες με OSA ανατέθηκαν τυχαία για να λάβουν 2 εβδομάδες νυχτερινή CPAP ή να είναι μέρος μιας ομάδας ελέγχου. Μετά από 2 εβδομάδες, όλοι οι ασθενείς έλαβαν CPAP.
Δεκαοκτώ ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε CPAP και 18 σε ομάδες ελέγχου. Δεν υπήρξαν σημαντικές μεταβολές μεταξύ των ομάδων στη γλυκόζη νηστείας, στην απόκριση γλυκόζης σε ΜΤΤ και στη ευαισθησία ή έκκριση ινσουλίνης μετά από 2 εβδομάδες. Αυτές που προσχώρησαν στην CPAP είχαν σημαντικά βελτιωμένη έκκριση ινσουλίνης (P = .016) σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Συμπερασματικά, δύο εβδομάδες CPAP σε γυναίκες με GDM και OSA δεν οδήγησαν σε βελτιωμένα επίπεδα γλυκόζης, αλλά η έκκριση ινσουλίνης βελτιώθηκε σε αυτές που προσχώρησαν στην CPAP. Η συνεχιζόμενη χρήση της CPAP συνδέθηκε ενδεχομένως με βελτιωμένα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης.

Continuous Positive Airway Pressure Therapy in Gestational Diabetes With Obstructive Sleep Apnea: A Randomized Controlled Trial; Naricha Chirakalwasan, Somvang Amnakkittikul, Ekasitt Wanitcharoenkul, et al; Journal of Clinical Sleep Medicine (Mar 2018).

Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο, κάντε download το παρακάτω PDF.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ