Η έκθεση σε αρσενικό συνδέεται με την παχυσαρκία

Η έκθεση σε αρσενικό συνδέεται με την παχυσαρκία

Επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS), μέρος του ΝΙΗ των ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι τα χαμηλά επίπεδα αρσενικού στη μήτρα των θηλυκών ποντικών οδηγ...

Κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου για τις παχύσαρκες γυναίκες

Κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου για τις παχύσαρκες γυναίκες

Οξφόρδη, Ηνωμένο Βασίλειο. Οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά μειωμένο κίνδυνο για αιμορραγικό εγκεφαλικό επ...

Μέχρι και 14 χρόνια μπορεί να διαρκέσει η εμμηνόπαυση

Μέχρι και 14 χρόνια μπορεί να διαρκέσει η εμμηνόπαυση

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine έδειξε ότι η διάρκειά της εμμηνόπαυσης είναι τελικά πολύ μεγαλύτερη από όσο πίστευαν παλαιότερα οι επιστήμονες...

"Σιωπηλός" Διαβήτης και Κλινικό Αποτέλεσμα μετά από Θεραπεία με Σύγχρονα Στεντ: Η μελέτη BIO-RESORT

Αυτή η μελέτη επεδίωξε να αξιολογήσει τον επιπολασμό και την κλινική επίδραση του σιωπηλού διαβήτη και του προ-διαβήτη σε όλους τους ασθενείς με «μη διαβητική» διαδερμική στεφανιαία επέμβαση (PCI).
Οι ασθενείς με μη-διαγνωσμένο και συνεπώς μη θεραπευόμενο (σιωπηλό) διαβήτη μπορεί να αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους μετά από PCI με σύγχρονα στεντ (DES).
Στη μελέτη BIO-RESORT, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη από το στόμα (OGTT) και εκτίμηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης με γλυκόζη πλάσματος νηστείας. Από τους 988 συμμετέχοντες, η OGTT ανίχνευσε σιωπηλό διαβήτη σε 68 (6,9%), προ-διαβήτη σε 133 (13,3%) και φυσιολογικό μεταβολισμό γλυκόζης σε 788 (79,8%) ασθενείς. Με βάση τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και τη γλυκόζη πλάσματος νηστείας, βρέθηκε σιωπηλός διαβήτης σε 33 (3,3%) ασθενείς, προ-διαβήτη σε 217 (22,0%) ασθενείς και φυσιολογικό μεταβολισμό γλυκόζης σε 738 (74,7%) ασθενείς.
Συμπερασματικά, ο μη φυσιολογικός μεταβολισμός της γλυκόζης ανιχνεύθηκε σε έναν στους 3 ασθενείς με «μη διαβητική» PCI και συσχετίστηκε ανεξάρτητα με έως 4 φορές υψηλότερους κινδύνους. Οι μελλοντικές δοκιμές παρέμβασης θα πρέπει να καθορίζουν εάν προκύπτουν σημαντικά οφέλη από τη συστηματική δοκιμή γλυκόζης σε τέτοιους ασθενείς.

“Silent” Diabetes and Clinical Outcome After Treatment With Contemporary Drug-Eluting Stents: The BIO-RESORT Silent Diabetes Study; Clemens von Birgelen, Marlies M Kok, Naveed Sattar, et al; JACC Cardiovascular Interventions (Mar 2018).

Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο, κάντε download το παρακάτω PDF.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ