Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

H παχυσαρκία συνδέεται με μια αύξηση κατά 34% του κινδύνου θνησιμότητας σε ορισμένους καρκίνους του μαστού πριν από την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μελέτη Βρετανών επιστημόνων που δημο...

Διαβήτης στη μητέρα και κίνδυνος για αυτισμό στο παιδί

Διαβήτης στη μητέρα και κίνδυνος για αυτισμό στο παιδί

Ο διαβήτης, είτε τύπου 1, είτε τύπου 2, είτε κύησης, αυξάνει τον κίνδυνο μια μητέρα να αποκτήσει παιδί με διαταραχή φάσματος του αυτισμού, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στ...

Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με το σύνδρομο Down και τον διαβήτη

Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με το σύνδρομο Down και τον διαβήτη

Ερευνητές του Flinders University στην Αυστραλία, εντόπισαν σημαντικό γονίδιο που συνδέεται με τον διαβήτη και το σύνδρομο Down.

"Σιωπηλός" Διαβήτης και Κλινικό Αποτέλεσμα μετά από Θεραπεία με Σύγχρονα Στεντ: Η μελέτη BIO-RESORT

Αυτή η μελέτη επεδίωξε να αξιολογήσει τον επιπολασμό και την κλινική επίδραση του σιωπηλού διαβήτη και του προ-διαβήτη σε όλους τους ασθενείς με «μη διαβητική» διαδερμική στεφανιαία επέμβαση (PCI).
Οι ασθενείς με μη-διαγνωσμένο και συνεπώς μη θεραπευόμενο (σιωπηλό) διαβήτη μπορεί να αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους μετά από PCI με σύγχρονα στεντ (DES).
Στη μελέτη BIO-RESORT, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη από το στόμα (OGTT) και εκτίμηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης με γλυκόζη πλάσματος νηστείας. Από τους 988 συμμετέχοντες, η OGTT ανίχνευσε σιωπηλό διαβήτη σε 68 (6,9%), προ-διαβήτη σε 133 (13,3%) και φυσιολογικό μεταβολισμό γλυκόζης σε 788 (79,8%) ασθενείς. Με βάση τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και τη γλυκόζη πλάσματος νηστείας, βρέθηκε σιωπηλός διαβήτης σε 33 (3,3%) ασθενείς, προ-διαβήτη σε 217 (22,0%) ασθενείς και φυσιολογικό μεταβολισμό γλυκόζης σε 738 (74,7%) ασθενείς.
Συμπερασματικά, ο μη φυσιολογικός μεταβολισμός της γλυκόζης ανιχνεύθηκε σε έναν στους 3 ασθενείς με «μη διαβητική» PCI και συσχετίστηκε ανεξάρτητα με έως 4 φορές υψηλότερους κινδύνους. Οι μελλοντικές δοκιμές παρέμβασης θα πρέπει να καθορίζουν εάν προκύπτουν σημαντικά οφέλη από τη συστηματική δοκιμή γλυκόζης σε τέτοιους ασθενείς.

“Silent” Diabetes and Clinical Outcome After Treatment With Contemporary Drug-Eluting Stents: The BIO-RESORT Silent Diabetes Study; Clemens von Birgelen, Marlies M Kok, Naveed Sattar, et al; JACC Cardiovascular Interventions (Mar 2018).

Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο, κάντε download το παρακάτω PDF.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ