Νανο-drones θα απομακρύνουν τη χοληστερόλη

Νανο-drones θα απομακρύνουν τη χοληστερόλη

Νανοσωματίδια που δρουν ως αυτοκαθοδηγούμενες μίνι συσκευές (drones), θα κυκλοφορούν μέσα στις αρτηρίες και θα τις προστατεύουν από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, λόγω υψηλής χ...

Η παχυσαρκία σχετίζεται με τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος

Η παχυσαρκία σχετίζεται με τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος

Μελέτη που έγινε από ιταλούς ερευνητές έδειξε ότι η θερμοκρασία του σώματός μας είναι συνδεδεμένη με την αύξηση του σωματικού βάρους. Όπως επεσήμαναν, τα άτομα που δεν μπορεί ο οργ...

Βλαστικά κύτταρα κατά διαβήτη τύπου 2

Βλαστικά κύτταρα κατά διαβήτη τύπου 2

Με ειδικά καλλιεργημένα βλαστικά κύτταρα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο μέλλον ο διαβήτης τύπου 2 σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Stem Cell Reports».

Καρδιαγγειακές Παθήσεις σε Πληθυσμό Γυναικών της Δανίας που Πάσχουν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) σχετίζεται με την παχυσαρκία και τη φλεγμονή χαμηλού σταδίου. Επίσης, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου (CVD) μπορεί να αυξηθεί σε ασθενείς με PCOS.
Στην παρούσα μελέτη συμπεριλήφθηκαν γυναίκες με PCOS και χωρίς προηγούμενη διάγνωση CVD, υπέρτασης ή δυσλιπιδαιμίας. Συμπεριλήφθηκαν 18,112 γυναίκες με PCOS από το Εθνικό Μητρώο Ασθενών της Δανίας. Το κύριο τελικό σημείο της μελέτης ήταν τα συμπτώματα της καρδιαγγειακής νόσου συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και της δυσλιπιδαιμίας.
Η μέση ηλικία των ασθενών κατά την ένταξη στη μελέτη ήταν 29 (23-35) έτη και η παρακολούθηση ήταν 11,1 (6,9-16,0) χρόνια. Ο λόγος κινδύνου (95% CI) για την ανάπτυξη CVD ήταν 1,7 (1,7 · 1,8) (P <0,001) και ο συνολικός ρυθμός εμφάνισης CVD ήταν 22,6 ανά 1000 έτη ασθενών στις ασθενείς με PCOS έναντι 13,2 ανά 1000 έτη ασθενών στους μάρτυρες (Ρ <0,001). Η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υπογονιμότητα και η προηγούμενη χρήση από του στόματος αντισυλληπτικών, συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Συμπερασματικά, η συχνότητα εμφάνισης της καρδιαγγειακής νόσου συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και της δυσλιπιδαιμίας ήταν υψηλότερη σε ασθενείς με PCOS σε σύγκριση με τους μάρτυρες. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ακόμη και σε νεαρές γυναίκες με PCOS.

Cardiovascular disease in a nationwide population of Danish women with polycystic ovary syndrome; Dorte Glintborg, Katrine Hass Rubin, Mads Nybo, et al; Cardiovascular Diabetology (Mar 2018).

Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο, κάντε download το παρακάτω PDF.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ