Η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία και διαβήτη

Η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία και διαβήτη

Η έλλειψη ύπνου αποσυντονίζει τον ανθρώπινο μεταβολισμό και μειώνει τον αριθμό καύσης των θερμίδων, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες επισημαίνοντας ότι, η νυχτερινή εργασία για...

Υπογλυκαιμία: Μάθετε να ξεχωρίζετε τα αληθινά συμπτώματα

Υπογλυκαιμία: Μάθετε να ξεχωρίζετε τα αληθινά συμπτώματα

Η υπογλυκαιμία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη), που είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος.

Στην τρίτη ηλικία Η υψηλή τεστοστερόνη προδιαθέτει σε καρκίνο του προστάτη

Στην τρίτη ηλικία Η υψηλή τεστοστερόνη προδιαθέτει σε καρκίνο του προστάτη

  Οι ηλικιωμένοι άνδρες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επ...

Καρδιαγγειακές Παθήσεις σε Πληθυσμό Γυναικών της Δανίας που Πάσχουν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) σχετίζεται με την παχυσαρκία και τη φλεγμονή χαμηλού σταδίου. Επίσης, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου (CVD) μπορεί να αυξηθεί σε ασθενείς με PCOS.
Στην παρούσα μελέτη συμπεριλήφθηκαν γυναίκες με PCOS και χωρίς προηγούμενη διάγνωση CVD, υπέρτασης ή δυσλιπιδαιμίας. Συμπεριλήφθηκαν 18,112 γυναίκες με PCOS από το Εθνικό Μητρώο Ασθενών της Δανίας. Το κύριο τελικό σημείο της μελέτης ήταν τα συμπτώματα της καρδιαγγειακής νόσου συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και της δυσλιπιδαιμίας.
Η μέση ηλικία των ασθενών κατά την ένταξη στη μελέτη ήταν 29 (23-35) έτη και η παρακολούθηση ήταν 11,1 (6,9-16,0) χρόνια. Ο λόγος κινδύνου (95% CI) για την ανάπτυξη CVD ήταν 1,7 (1,7 · 1,8) (P <0,001) και ο συνολικός ρυθμός εμφάνισης CVD ήταν 22,6 ανά 1000 έτη ασθενών στις ασθενείς με PCOS έναντι 13,2 ανά 1000 έτη ασθενών στους μάρτυρες (Ρ <0,001). Η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υπογονιμότητα και η προηγούμενη χρήση από του στόματος αντισυλληπτικών, συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Συμπερασματικά, η συχνότητα εμφάνισης της καρδιαγγειακής νόσου συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και της δυσλιπιδαιμίας ήταν υψηλότερη σε ασθενείς με PCOS σε σύγκριση με τους μάρτυρες. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ακόμη και σε νεαρές γυναίκες με PCOS.

Cardiovascular disease in a nationwide population of Danish women with polycystic ovary syndrome; Dorte Glintborg, Katrine Hass Rubin, Mads Nybo, et al; Cardiovascular Diabetology (Mar 2018).

Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο, κάντε download το παρακάτω PDF.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ