Η καλή φόρμα περιορίζει τον κίνδυνο διαβήτη της κύησης

Η καλή φόρμα περιορίζει τον κίνδυνο διαβήτη της κύησης

Αν είναι σε καλή φόρμα, μια γυναίκες έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει διαβήτη κύησης κατά την εγκυμοσύνη, αναφέρει νέα έρευνα.

Υπό αδειοδότηση θεραπεία για την υπερχοληστερολαιμία

Υπό αδειοδότηση θεραπεία για την υπερχοληστερολαιμία

Δεκτή έγινε η Αίτηση Άδειας Κυκλοφορίας για το alirocumab το οποίο προορίζεται για τη θεραπεία ασθενών με υπερχοληστερολαιμία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έκανε δεκ...

Νέος στόχος για την προστασία των οστών σε ασθενείς με διαβήτη

Νέος στόχος για την προστασία των οστών σε ασθενείς με διαβήτη

Αξιοποιώντας τεχνικές έρευνας της μεταβολομικής, ερευνητές από την οδοντιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης  (New York University College of Dentistry) ερεύνησαν τ...

Η Επίδραση των Ζυμαρικών στο Σωματικό Βάρος και στους Δείκτες Πάχους, στο Πλαίσιο των Διατροφικών Σχημάτων με Χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη

Οι συσσωματωμένοι υδατάνθρακες όπως τα ζυμαρικά έχουν εμπλακεί στην επιδημία της παχυσαρκίας. Δεν είναι σαφές εάν τα ζυμαρικά συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους ή, όπως άλλα τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI), συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.

Στην παρούσα μελέτη συμπεριλήφθηκαν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες ≥ 3 εβδομάδες για την εκτίμηση της επίδρασης ζυμαρικών μόνο ή στο πλαίσιο διατροφικών σχημάτων χαμηλού GI.

Τα ζυμαρικά στο πλαίσιο διατροφικών σχημάτων χαμηλού GI μείωσαν σημαντικά το σωματικό βάρος (MD = -0,63 kg, 95% CI -0,84 έως -0,42 kg) και BMI (ΜΟ = -0,26 kg / m2, 95% CI -0,36 έως -0,16 kg / m2) σε σύγκριση με διατροφικά πρότυπα υψηλότερου GI.

Συμπερασματικά, τα ζυμαρικά στο πλαίσιο των διατροφικών σχημάτων χαμηλού GI όχι μόνο δεν επηρεάζουν δυσμενώς το πάχος, αλλά μειώνουν το σωματικό βάρος και το ΔΜΣ σε σύγκριση με τα διαιτητικά πρότυπα υψηλότερου GI. Οι μελλοντικές δοκιμές θα πρέπει να αξιολογούν την επίδραση των ζυμαρικών στο πλαίσιο άλλων «υγιεινών» διατροφικών προτύπων.

Effect of pasta in the context of low-glycaemic index dietary patterns on body weight and markers of adiposity: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials in adults; Laura Chiavaroli, Cyril W C Kendall, Catherine R Braunstein, et al; BMJ Open (Apr 2018).

Αν θέλετε να δείτε ολόκληρο το άρθρο, κάντε download το παρακάτω PDF.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ