Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη

Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη

Μασαχουσέτη. Οι άνθρωποι που αποφεύγουν τη γλουτένη μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέ...

Μια Βασίλισσα Ομορφιάς με αντλία ινσουλίνης

Μια Βασίλισσα Ομορφιάς με αντλία ινσουλίνης

Πρέσβειρα της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (ΣΔ1) σε κάθε έκφανση της ζωής, αποτελεί πλέον μια 20χρονη από το Idaho, που αποφάσισε να περπατήσει στη «...

Ο διαβήτης συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον

Ο διαβήτης συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον

Άντρες και γυναίκες με διαβήτη 2 μπορεί ενδεχομένως να έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον μελλοντικά, αναφέρει νέα έρευνα.

Η Κατανάλωση Ιχθύων σε Σχέση με το Έμφραγμα του Μυοκαρδίου, το Εγκεφαλικό Επεισόδιο και τη Θνησιμότητα σε Γυναίκες και Άνδρες με Διαβήτη Τύπου 2

Τα υπάρχοντα δεδομένα υποστηρίζουν μια αντίστροφη συσχέτιση της κατανάλωσης ψαριών με καρδιαγγειακές παθήσεις και θνησιμότητα, αλλά τα δεδομένα μεταξύ των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 είναι σπάνια. Στόχος της παρούσας μελέτης  ήταν να αξιολογηθεί η κατανάλωση ψαριών σε σχέση με το έμφραγμα του μυοκαρδίου (MI), το εγκεφαλικό επεισόδιο και τη θνησιμότητα μεταξύ ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

Γυναίκες και άνδρες με διάγνωση διαβήτη τύπου 2 (n = 2225, ηλικίας 45-84 ετών) σε δύο πληθυσμιακές ομάδες, παρακολουθήθηκαν από το 1998 έως το 2012. Εντοπίστηκαν 333 περιστατικά με έμφραγμα του μυοκαρδίου, 321 συμβάντα εγκεφαλικών επεισοδίων και 771 θάνατοι (154 με στεφανιαία καρδιακή νόσο [CHD] ως υποκείμενη αιτία) κατά τη διάρκεια παρακολούθησης μέχρι 15 ετών.

Βρέθηκε ότι η κατανάλωση ψαριών συσχετίστηκε με μικρότερη συχνότητα εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου μεταξύ ατόμων με διαβήτη τύπου 2, ενώ δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα δεδομένα έδειξαν περαιτέρω μια σχέση με χαμηλότερη θνησιμότητα, ιδιαίτερα για τους θανάτους που σχετίζονται με την στεφανιαία καρδιακή νόσο. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τις τρέχουσες γενικές συμβουλές για την τακτική κατανάλωση ψαριών και στην ομάδα υψηλού κινδύνου ασθενών με διαβήτη τύπου 2.

Fish consumption in relation to myocardial infarction, stroke and mortality among women and men with type 2 diabetes: A prospective cohort study; Alice Wallin, Nicola Orsini, Nita G Forouhi, et al; Clinical Nutrition (Apr 2018).

Αν θέλετε να δείτε ολόκληρο το άρθρο, κάντε download το παρακάτω PDF.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ