Εμμηνόπαυση: Τα επίπεδα ορμόνης των ωοθηκών μπορούν να προβλέψουν την οστική απώ…

Εμμηνόπαυση: Τα επίπεδα ορμόνης των ωοθηκών μπορούν να προβλέψουν την οστική απώλεια

Χαμηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης που παράγεται από τις ωοθήκες συνδέoνται με κίνδυνο οστικής απώλειας στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Τα πλαστικά δοχεία τροφίμων προκαλούν διαβήτη

Τα πλαστικά δοχεία τροφίμων προκαλούν διαβήτη

Μπορούν οι περιβαλλοντικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των πλαστικών δοχείων τροφίμων να επηρεάσουν την πίεση στο αίμα μας και ταυτόχρονα να δημιουργούν α...

Η ορμόνη της αγάπης μπορεί να γίνει το ίδιο επικίνδυνη με το αλκοόλ

Η ορμόνη της αγάπης μπορεί να γίνει το ίδιο επικίνδυνη με το αλκοόλ

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέρμινχαμ, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neuroscience and Behavioural Reviews, έδειξε ότι η οξυτοκίνη (ωκυτο...

Η Κατανάλωση Ιχθύων σε Σχέση με το Έμφραγμα του Μυοκαρδίου, το Εγκεφαλικό Επεισόδιο και τη Θνησιμότητα σε Γυναίκες και Άνδρες με Διαβήτη Τύπου 2

Τα υπάρχοντα δεδομένα υποστηρίζουν μια αντίστροφη συσχέτιση της κατανάλωσης ψαριών με καρδιαγγειακές παθήσεις και θνησιμότητα, αλλά τα δεδομένα μεταξύ των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 είναι σπάνια. Στόχος της παρούσας μελέτης  ήταν να αξιολογηθεί η κατανάλωση ψαριών σε σχέση με το έμφραγμα του μυοκαρδίου (MI), το εγκεφαλικό επεισόδιο και τη θνησιμότητα μεταξύ ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

Γυναίκες και άνδρες με διάγνωση διαβήτη τύπου 2 (n = 2225, ηλικίας 45-84 ετών) σε δύο πληθυσμιακές ομάδες, παρακολουθήθηκαν από το 1998 έως το 2012. Εντοπίστηκαν 333 περιστατικά με έμφραγμα του μυοκαρδίου, 321 συμβάντα εγκεφαλικών επεισοδίων και 771 θάνατοι (154 με στεφανιαία καρδιακή νόσο [CHD] ως υποκείμενη αιτία) κατά τη διάρκεια παρακολούθησης μέχρι 15 ετών.

Βρέθηκε ότι η κατανάλωση ψαριών συσχετίστηκε με μικρότερη συχνότητα εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου μεταξύ ατόμων με διαβήτη τύπου 2, ενώ δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα δεδομένα έδειξαν περαιτέρω μια σχέση με χαμηλότερη θνησιμότητα, ιδιαίτερα για τους θανάτους που σχετίζονται με την στεφανιαία καρδιακή νόσο. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τις τρέχουσες γενικές συμβουλές για την τακτική κατανάλωση ψαριών και στην ομάδα υψηλού κινδύνου ασθενών με διαβήτη τύπου 2.

Fish consumption in relation to myocardial infarction, stroke and mortality among women and men with type 2 diabetes: A prospective cohort study; Alice Wallin, Nicola Orsini, Nita G Forouhi, et al; Clinical Nutrition (Apr 2018).

Αν θέλετε να δείτε ολόκληρο το άρθρο, κάντε download το παρακάτω PDF.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ