Έως και 15 χρόνια ζωής «κόβει» ο συνδυασμός καρδιοπάθειας και διαβήτη

Έως και 15 χρόνια ζωής «κόβει» ο συνδυασμός καρδιοπάθειας και διαβήτη

Ένας άνθρωπος πάνω από τα 60 του, που πάσχει τόσο από καρδιοπάθεια όσο και από διαβήτη, έχει μέσο προσδόκιμο ζωής μικρότερο κατά 15 χρόνια περίπου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επι...

Ερευνητές ανακοίνωσαν ότι θεράπευσαν τον διαβήτη τύπου 1

Ερευνητές ανακοίνωσαν ότι θεράπευσαν τον διαβήτη τύπου 1

Ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να αντιστρέψουν επιτυχώς στον διαβήτη τύπου 1 σε ζωικό μοντέλο εγχύοντας αιματικά βλαστικά κύτταρα τα οποία ...

Όσοι καπνίζουν πολύ αυξάνουν περισσότερο το βάρος τους όταν διακόπτουν το τσιγάρ…

Όσοι καπνίζουν πολύ αυξάνουν περισσότερο το βάρος τους όταν διακόπτουν το τσιγάρο

Όσοι καπνίζουν πολύ είναι πιθανό να αυξήσουν περισσότερο το βάρος τους μετά τη διακοπή του καπνίσματος, σε σύγκριση με όσους καπνίζουν λίγο ή μέτρια, αναφέρει νέα έρευνα.  

Η Κατανάλωση Ιχθύων σε Σχέση με το Έμφραγμα του Μυοκαρδίου, το Εγκεφαλικό Επεισόδιο και τη Θνησιμότητα σε Γυναίκες και Άνδρες με Διαβήτη Τύπου 2

Τα υπάρχοντα δεδομένα υποστηρίζουν μια αντίστροφη συσχέτιση της κατανάλωσης ψαριών με καρδιαγγειακές παθήσεις και θνησιμότητα, αλλά τα δεδομένα μεταξύ των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 είναι σπάνια. Στόχος της παρούσας μελέτης  ήταν να αξιολογηθεί η κατανάλωση ψαριών σε σχέση με το έμφραγμα του μυοκαρδίου (MI), το εγκεφαλικό επεισόδιο και τη θνησιμότητα μεταξύ ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

Γυναίκες και άνδρες με διάγνωση διαβήτη τύπου 2 (n = 2225, ηλικίας 45-84 ετών) σε δύο πληθυσμιακές ομάδες, παρακολουθήθηκαν από το 1998 έως το 2012. Εντοπίστηκαν 333 περιστατικά με έμφραγμα του μυοκαρδίου, 321 συμβάντα εγκεφαλικών επεισοδίων και 771 θάνατοι (154 με στεφανιαία καρδιακή νόσο [CHD] ως υποκείμενη αιτία) κατά τη διάρκεια παρακολούθησης μέχρι 15 ετών.

Βρέθηκε ότι η κατανάλωση ψαριών συσχετίστηκε με μικρότερη συχνότητα εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου μεταξύ ατόμων με διαβήτη τύπου 2, ενώ δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα δεδομένα έδειξαν περαιτέρω μια σχέση με χαμηλότερη θνησιμότητα, ιδιαίτερα για τους θανάτους που σχετίζονται με την στεφανιαία καρδιακή νόσο. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τις τρέχουσες γενικές συμβουλές για την τακτική κατανάλωση ψαριών και στην ομάδα υψηλού κινδύνου ασθενών με διαβήτη τύπου 2.

Fish consumption in relation to myocardial infarction, stroke and mortality among women and men with type 2 diabetes: A prospective cohort study; Alice Wallin, Nicola Orsini, Nita G Forouhi, et al; Clinical Nutrition (Apr 2018).

Αν θέλετε να δείτε ολόκληρο το άρθρο, κάντε download το παρακάτω PDF.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ