Η πρόσληψη βιταμίνης D είναι θαυματουργή για την πρόληψη καταγμάτων

Η πρόσληψη βιταμίνης D είναι θαυματουργή για την πρόληψη καταγμάτων

Μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Cambridge, για πέντε συνεχόμενα έτη έδειξε ότι οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές ως προς την πρό...

Τα σταθερά επίπεδα κορτιζόλης συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας

Τα σταθερά επίπεδα κορτιζόλης συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας

Τα σταθερά επίπεδα κορτιζόλης την ημέρα συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως φλεγμονή, παχυσαρκία και καρκίνο, σύμφωνα με ερευνητές.

Το κοιλιακό λίπος συνεισφέρει στην μετεμμηνοπαυσιακή εμφάνιση καρκίνου

Το κοιλιακό λίπος συνεισφέρει στην μετεμμηνοπαυσιακή εμφάνιση καρκίνου

Η κατανομή σωματικού λίπους στον κορμό είναι πιο σημαντική από το σωματικό βάρος όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε...

Διαβήτης, Υπέρταση και Καρδιαγγειακή Νόσος: Κλινικές Πληροφορίες και Αγγειακοί Μηχανισμοί

Η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2 είναι κοινές συν-νοσηρότητες. Η υπέρταση είναι δύο φορές συχνότερη σε ασθενείς με διαβήτη σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν διαβήτη. Επιπλέον, οι ασθενείς με υπέρταση εμφανίζουν συχνά αντίσταση στην ινσουλίνη και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη από ό, τι τα φυσιοθεραπευτικά άτομα. Η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στον διαβήτη είναι η καρδιαγγειακή νόσος, η οποία επιδεινώνεται από την υπέρταση.
Συνεπώς, ο διαβήτης και η υπέρταση είναι στενά συνδεδεμένες νόσοι λόγω παρόμοιων παραγόντων κινδύνου, όπως ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, αγγειακή φλεγμονή, αθηροσκλήρωση, δυσλιπιδαιμία και παχυσαρκία. Υπάρχει επίσης σημαντική επικάλυψη στις καρδιαγγειακές επιπλοκές του διαβήτη και της υπέρτασης που σχετίζονται κυρίως με μικροαγγειακές και μακροαγγειακές παθήσεις. Οι συνήθεις μηχανισμοί, όπως η ρύθμιση προς τα πάνω του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης, οξειδωτικό στρες, φλεγμονή και ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, συμβάλλουν πιθανώς στη στενή σχέση μεταξύ του διαβήτη και της υπέρτασης.
Σε αυτό το άρθρο διερευνάται ο διαβήτης και η υπέρταση ως συν-νοσηρότητες, καθώς και τα παθοφυσιολογικά χαρακτηριστικά των αγγειακών επιπλοκών που σχετίζονται με αυτές τις καταστάσεις. Επίσης, επισημαίνονται μερικοί αγγειακοί μηχανισμοί που προδιαθέτουν και στις δύο συνθήκες, εστιάζοντας στα τελικά προϊόντα της προηγμένης γλυκοποίησης, το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή, το ανοσοποιητικό σύστημα και τα microRNAs.
Τέλος, παρέχονται ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες θεραπείες που στοχεύουν στον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές επιπλοκές και εισάγουν ορισμένους νέους παράγοντες που μπορεί να έχουν αγγειοπροστατευτικό θεραπευτικό δυναμικό στον διαβήτη

Diabetes, Hypertension, and Cardiovascular Disease: Clinical Insights and Vascular Mechanisms; John R Petrie, Tomasz J Guzik, Rhian M Touyz; Canadian Journal of Cardiology (may 2018).

Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο, κάντε download το παρακάτω PDF.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ