Νέα μελέτη συνδέει εξάψεις και κατάθλιψη

Νέα μελέτη συνδέει εξάψεις και κατάθλιψη

Με την ηλικία έρχεται μεγαλύτερος κίνδυνος κατάθλιψης, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Ενήλικες με διαβήτη περνούν τουλάχιστον 17 χρόνια με αναπηρίες

Ενήλικες με διαβήτη περνούν τουλάχιστον 17 χρόνια με αναπηρίες

Ενήλικες με διαβήτη πεθαίνουν νωρίτερα και εμφανίζουν για μεγαλύτερο διάστημα αναπηρίες σε σχέση με γυναίκες και άντρες που δεν πάσχουν από τη νόσο, αναφέρουν ερευνητές.

Υπερθυρεοειδισμός: Δείτε τα συμπτώματα που συνήθως αγνοούμε

Υπερθυρεοειδισμός: Δείτε τα συμπτώματα που συνήθως αγνοούμε

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας απελευθερώνει περισσότερες ορμόνες από τις ανάγκες του οργανισμού με συνέπεια να επηρεάζουν σχεδόν κάθε μ...

Συγκρίνοντας τα Φλεγμονώδη Προφίλ για τη Συχνότητα Εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη και Καρδιαγγειακών Παθήσεων

Η χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού και η συναφείς αντίσταση στην ινσουλίνη και οι μεταβολικές ανωμαλίες, έχουν προταθεί ως «κοινό έδαφος» για τον σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) και την καρδιαγγειακή νόσο (ΚΝ). Η παρούσα μελέτη στόχευε στη διερεύνηση των φλεγμονωδών προφίλ του ΣΔ και της ΚΝ.

Ο συνολικός και ο διαφορικός αριθμός λευκοκυττάρων μετρήθηκαν σε 25.969 συμμετέχοντες χωρίς προηγούμενο ΣΔ ή ΚΝ και μελετήθηκαν σε σχέση με τη συχνότητα εμφάνισης ΣΔ (μέση παρακολούθηση 17,4 ± 5,58 έτη) και ΚΝ (δηλαδή στεφανιαία επεισόδια , συμπεριλαμβανομένου του θανατηφόρου και μη θανατηφόρου εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου). Επιπλέον, οι συγκεντρώσεις πλάσματος άλλων επτά φλεγμονωδών δεικτών εξετάστηκαν σε σχέση με τη συχνότητα εμφάνισης ΣΔ και ΚΝ σε μια υπο-ομάδα 4658 συμμετεχόντων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν σημαντικές ομοιότητες στα φλεγμονώδη προφίλ που σχετίζονται με ΣΔ και ΚΝ. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφορές. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να συμβάλουν στη διάκριση μεταξύ ατόμων με υψηλό κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη και ατόμων με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, που αποτελεί προϋπόθεση για στοχευμένες θεραπείες.

Comparing the inflammatory profiles for incidence of diabetes mellitus and cardiovascular diseases: a prospective study exploring the ‘common soil’ hypothesis; Xue Bao, Yan Borné, Linda Johnson, et al; Cardiovascular Diabetology (Jun 2018).

Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο, κάντε download το παρακάτω PDF.

 

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ