Η ορμόνη της αγάπης δένει τον πατέρα με το παιδί

Η ορμόνη της αγάπης δένει τον πατέρα με το παιδί

«Και οι πατέρες, εκτός από τις μητέρες, παρουσιάζουν ορμονικές αλλαγές που είναι πιθανό να διευκολύνουν το δέσιμο και να παρακινούν τη φροντίδα των παιδιών", δήλωσε ο ερευνητής Jam...

Η άσκηση στην παιδική ηλικία μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και καρκίνου

Η άσκηση στην παιδική ηλικία μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και καρκίνου

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η άσκηση στην παιδική ηλικία και την εφηβεία μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και καρκίνου.

Η άνοδος της θερμοκρασίας συντελεί σε αύξηση των πασχόντων από διαβήτη

Η άνοδος της θερμοκρασίας συντελεί σε αύξηση των πασχόντων από διαβήτη

Άμστερνταμ, Ολλανδία. Η αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη, λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα συντελέσει και σε αύξηση των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2 υποστηρίζουν ολλανδοί ερευνητές σ...

Κλινική Εφαρμογή Αγωνιστών Υποδοχέα Πεπτιδίου-1 Τύπου Γλυκογόνου σε Καρδιαγγειακή Νόσο: μαθήματα από πρόσφατες κλινικές μελέτες καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων

Πρόσφατες κλινικές δοκιμές που εξετάζουν την καρδιαγγειακή ασφάλεια των νεότερων αντιδιαβητικών παραγόντων, έχουν μεταβάλει γρήγορα και σε μεγάλο βαθμό το τοπίο της φροντίδας του διαβήτη και παρέχουν εξαιρετικά σημαντικές κλινικές πληροφορίες για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την επιλογή των αντιδιαβητικών παραγόντων. Παρόμοιοι με τους αναστολείς SGLT2, μερικοί αγωνιστές υποδοχέα πεπτιδίου-1 τύπου γλυκογόνου (GLP-1RAs), έχουν επίσης επιδείξει σημαντική μείωση του κινδύνου σε σημαντικά ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα (MACE) σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και κίνδυνο MACE. 

Ωστόσο, οι δύο κατηγορίες παραγόντων διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό στους φαρμακολογικούς τρόπους δράσης τους, σε παραμέτρους μείωσης της γλυκόζης και των καρδιαγγειακών συμβάντων. Επιπλέον, η βελτίωση των συνολικών καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων πιθανότατα προκλήθηκε από τη μείωση των σχετιζόμενων με την καρδιακή ανεπάρκεια συμβάντων σε μελέτες που ερευνούν αναστολείς SGLT2 και από τη μείωση των αθηροσκληρωτικών συμβάντων σε εκείνους τους GLP-1RA που διερευνούν.

Αυτή η διαφορά στο καρδιαγγειακό όφελος που παρατηρήθηκε, έχει σημαντικές κλινικές επιπτώσεις όσον αφορά τον τρόπο χρήσης των δύο κατηγοριών παραγόντων και τον τρόπο ταυτοποίησης κατάλληλων ασθενών για την απόκτηση του καλυτέρου οφέλους από κάθε κατηγορία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας, προσαρμοσμένο σε ατομικό κίνδυνο για τον ασθενή και την κλινική του κατάσταση.

Clinical application of glucagon-like peptide-1 receptor agonists in cardiovascular disease: lessons from recent clinical cardiovascular outcomes trials; Atsushi Tanaka, Koichi Node; Cardiovascular Diabetology (Jun 2018).

Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο, κάντε download το παρακάτω PDF.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ