Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με το σύνδρομο Down και τον διαβήτη

Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με το σύνδρομο Down και τον διαβήτη

Ερευνητές του Flinders University στην Αυστραλία, εντόπισαν σημαντικό γονίδιο που συνδέεται με τον διαβήτη και το σύνδρομο Down.

Αυξάνει η θεραπεία τεστοστερόνης τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής;

Αυξάνει η θεραπεία τεστοστερόνης τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής;

Αν και η πρόσφατη έρευνα έχει συνδέσει τη θεραπεία τεστοστερόνης με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής, τα ευρήματα μιας νέας μελέτης δε συμφωνούν.  

Αυξάνουν τα αντιβιοτικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά;

Αυξάνουν τα αντιβιοτικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά;

Παλαιότερα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης είχαν διαπιστώσει ότι η έκθεση σε πολλαπλoύς κύκλους αντιβιοτικών επιτάχυνε την έναρξη της νόσου. Ωστ...

Κίνδυνος Νοσηλείας λόγω Καρδιακής Ανεπάρκειας μεταξύ Χρηστών Αναστολέων DPP-4 σε Σύγκριση με Αγωνιστές Υποδοχέα GLP-1

Οι θεραπείες που βασίζονται σε ινκρετίνη περιλαμβάνουν αναστολείς DPP-4 και αγωνιστές υποδοχέα GLP-1, είναι νέα φάρμακα για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Αρκετές μελέτες έχουν βρει καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα των θεραπειών με βάση την ινκρετίνη. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν υπάρχει κάποια διαφορά στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας (HF) μεταξύ των δύο θεραπειών που βασίζονται σε ινκρετίνη (αναστολείς DPP-4 και αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1). Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογηθεί ο κίνδυνος νοσηλείας λόγω HF με τη χρήση αναστολέων DPP-4 σε σύγκριση με τους αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1.

Διεξήχθη μια αναδρομική κλινική μελέτη ασθενών με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι ξεκίνησαν πρόσφατα θεραπεία με αναστολείς DPP-4 ή αγωνιστές GLP-1. Η χρήση αναστολέων DPP-4 συσχετίστηκε με 14% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας λόγω HF σε σύγκριση με τους αγωνιστές GLP-1 [λόγος κινδύνου (HR) 0,86. 95% διάστημα εμπιστοσύνης (CI) 0.83, 0.90]. Τα αποτελέσματα ήταν σταθερά σε ασθενείς χωρίς αρχική HF (HR, 0,85, 95% CI 0,82, 0,89), αλλά ο συνδυασμός δεν ήταν στατιστικά σημαντικός για ασθενείς με αρχική HF (HR, 0,90, 95% CI 0,74, 1,07).

Συμπερασματικά, βρέθηκε ότι η χρήση των αναστολέων DPP-4 συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας λόγω καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με τους αγωνιστές GLP-1. Ωστόσο, η συσχέτιση δεν ήταν στατιστικά σημαντική σε ασθενείς που είχαν καρδιακή ανεπάρκεια πριν από τη χρήση αναστολέων DPP-4.

Risk of heart failure hospitalization among users of dipeptidyl peptidase-4 inhibitors compared to glucagon-like peptide-1 receptor agonists; Ghadeer K Dawwas, Steven M Smith, Haesuk Park; Cardiovascular Diabetology (Jul 2018).

Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο, κάντε download το παρακάτω PDF.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ