Ο υπερθυρεοειδισμός και ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού

Ο υπερθυρεοειδισμός και ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού

Ο υπερθυρεοειδισμός στις γυναίκες ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, όπως υποστηρίζουν Δανοί ερευνητές που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη τους στο επι...

Η μείωση του σωματικού βάρους βοηθά σημαντικά τις γυναίκες με προδιαβήτη

Η μείωση του σωματικού βάρους βοηθά σημαντικά τις γυναίκες με προδιαβήτη

H αλλαγή στον τρόπο ζωής είναι εξαιρετικά επιβοηθητική σε γυναίκες που έχουν προδιαβήτη σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ανάλυση αναπνοής με λέιζερ θα εντοπίζει μελλοντικά τον καρκίνο και τον διαβήτη

Ανάλυση αναπνοής με λέιζερ θα εντοπίζει μελλοντικά τον καρκίνο και τον διαβήτη

Ερευνητές ελπίζουν ότι ένα σύστημα λέιζερ που αναπτύσσουν θα μπορεί μελλοντικά να εξετάζει γρήγορα για τυχόν ύπαρξη νόσων όπως ο διαβήτης και οι λοιμώξεις, με χρήση του εκπνεόμενου...

Σακχαρώδης Διαβήτης σε Ασθενείς με Λοίμωξη HIV: Ποια είναι η Μέθοδος Επιλογής για τη Διάγνωση;

Η αντιρετροϊκή θεραπεία μείωσε δραματικά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα που σχετίζονται με τον ιό HIV, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής των ασθενών με HIV. Μεγαλύτερη διάρκεια μόλυνσης και έκθεσης σε αντιρετροϊκή θεραπεία, καθιστά αυτούς τους ασθενείς ευαίσθητους στους παραδοσιακούς καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου και στις παθολογικές καταστάσεις. Το βέλτιστο διαγνωστικό πρωτόκολλο για τον σακχαρώδη διαβήτη σε αυτούς τους ασθενείς εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενο. Η αιμοσφαιρίνη A1c (HbA1c) έχει αποδειχθεί ότι υποτιμά τα επίπεδα γλυκαιμίας και η από του στόματος δοκιμασία ανοχής γλυκόζης (OGTT) έχει αποδειχθεί ότι δείχνει περιπτώσεις διαταραχών μεταβολισμού της γλυκόζης σε ασθενείς με φυσιολογική γλυκόζη νηστείας. Έτσι, η μελέτη αυτή στόχευσε στον προσδιορισμό του επιπολασμού του προ-διαβήτη και του διαβήτη σε έναν πληθυσμό ασθενών με HIV που υποβάλλονται σε συνδυασμένη αντιρετροϊκή θεραπεία, χρησιμοποιώντας τρεις διαφορετικές διαγνωστικές μεθόδους (γλυκόζη νηστείας, OGTT και HbA1c).

 

Η μελέτη ανέλυσε 220 ασθενείς που είχαν μολυνθεί από HIV και λάμβαναν αντιρετροϊική θεραπεία. Βρέθηκε επιπολασμός 5,9% όταν χρησιμοποιήθηκε OGTT και 3,2% όταν χρησιμοποιήθηκε γλυκόζη νηστείας. Ο επιπολασμός του προ-διαβήτη ήταν 14,1% όταν χρησιμοποιήθηκε HbA1c, 24,1% όταν χρησιμοποιήθηκε OGTT και 20% όταν χρησιμοποιήθηκε γλυκόζη νηστείας. Και στις τρεις μεθόδους, οι διαταραχές της ομοιόστασης στη γλυκόζη συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη ηλικία και υψηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη.

 

Συμπερασματικά, παρατηρήθηκε ότι η HbA1c ήταν η μέθοδος που διέγνωσε τον ελάχιστο αριθμό περιστατικών και η OGTT ήταν εκείνη που διέγνωσε τα περισσότερα περιστατικά. Συνεπώς, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα HbA1c υποεκτιμούν τα επίπεδα γλυκαιμίας σε αυτό τον πληθυσμό και ότι η χρήση της OGTT θα μπορούσε να επιτρέψει μια προηγούμενη διάγνωση διαταραχών της ομοιόστασης γλυκόζης, κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη.

Diabetes mellitus in HIV-infected patients: fasting glucose, A1c, or oral glucose tolerance test – which method to choose for the diagnosis?; Ana Rita Coelho, Flávia Andreia Moreira, Ana Cristina Santos, et al; BMC Infectious Diseases (Jul 2018).

Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο, κάντε download το παρακάτω PDF. 

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ