Έμφραγμα: Πώς συνδέεται με τον διαβήτη

Έμφραγμα: Πώς συνδέεται με τον διαβήτη

Οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν 50% περισσότερο κίνδυνο να πεθάνουν αν πάθουν έμφραγμα, σε σχέση με όσους δεν είναι διαβητικοί, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η παχυσαρκία ρίχνει τις άμυνες του ανοσοποιητικού στο λεπτό έντερο

Η παχυσαρκία ρίχνει τις άμυνες του ανοσοποιητικού στο λεπτό έντερο

Σύμφωνα με μελέτη γάλλων ερευνητών η παχυσαρκία ρίχνει τις άμυνες του ανοσοποιητικού στο λεπτό έντερο, καθώς τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που είναι περισσότερα στα παχύσαρκα άτομα...

Ένα βήμα πιο κοντά στο χάπι κατά της παχυσαρκίας

Ένα βήμα πιο κοντά στο χάπι κατά της παχυσαρκίας

Με την ανακάλυψη 2 γονιδίων που οδηγούν σε παχυσαρκία, ομάδα ερευνητών πιστεύει ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη χαπιού που θα την καταπολεμά.

Η Παχυσαρκία, η Υπέρταση και η Διουρητική Χρήση ως Παράγοντες Κινδύνου για Εμφάνιση Ουρικής Αρθρίτιδας: μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των κλινικών μελετών

Η θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας δεν είναι απόλυτα ικανοποιητική. Ο εντοπισμός των πληθυσμών που διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες πρόληψης. Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογηθεί  ο κίνδυνος εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας που σχετίζεται με την παχυσαρκία, την υπέρταση και τη διουρητική χρήση.

Διεξήχθη μία συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση προγνωστικών και αναδρομικών κλινικών μελετών σε ενήλικες (ηλικίας ≥ 18 ετών) από την πρωτοβάθμια περίθαλψη ή τον γενικό πληθυσμό, εκτεθειμένοι σε παχυσαρκία, υπέρταση ή διουρητική χρήση και με επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας ως αποτέλεσμα αυτών.

Συνολικά εντοπίστηκαν 9923 άρθρα: τα 14 πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης, 11 από τα οποία περιείχαν δεδομένα κατάλληλα για τη μετα-ανάλυση. Τέσσερα άρθρα εντοπίστηκαν για την παχυσαρκία, 10 για υπέρταση και 6 για διουρητική χρήση. Η ουρική αρθρίτιδα ήταν 2,24 φορές πιο πιθανή σε άτομα με δείκτη μάζας σώματος ≥ 30 kg / m2 (προσαρμοσμένος σχετικός κίνδυνος 2,24 (διάστημα εμπιστοσύνης 95%) 1,76-2,86). Τα άτομα με υπέρταση ήταν 1,64 (1,34-2,01) και 2,11 (1,64-2,72) φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ουρική αρθρίτιδα. Η χρήση διουρητικών συνδέθηκε με σχεδόν 2,5 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας σε σύγκριση με τη μη χορήγηση διουρητικών (προσαρμοσμένος σχετικός κίνδυνος 2,39 (1,57-3,65)).

Συμπερασματικά, η παχυσαρκία, η υπέρταση και η διουρητική χρήση είναι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας, υπερδιπλασιάζοντας τον κίνδυνο σε σύγκριση με ασθενείς που δεν έχουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου. Οι ασθενείς με αυτούς τους παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να αναγνωρίζονται από τους κλινικούς ιατρούς ως έχοντες μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ουρικής αρθρίτιδας και να τους χορηγούνται κατάλληλες επιλογές διαχείρισης και θεραπείας.

Obesity, hypertension and diuretic use as risk factors for incident gout: a systematic review and meta-analysis of cohort studies; Peter L Evans, James A Prior, John Belcher, et al; Arthritis Research & Therapy (Jul 2018).

Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο, κάντε download το παρακάτω PDF.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Ανάπτυξη - Σχεδίαση: ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ